Af Ritzau - 27/01-17 17:19; Opdateret: 27/01-17 19:20

Efter fugleinfluenza-udbrud: Nu må duer og rovfugle luftesEfter fugleinfluenza-udbrud: Nu må duer og rovfugle luftes

Duer og rovfugle skal stadig fodres under tag for at undgå kontakt med vildfugle. Høns skal stadig holdes inde

storybild

Duer og rovfugle må igen motionsflyve, efter at Fødevarestyrelsen har lempet reglerne. Her ses en havørn (arkivbillede). (Billede: Scanpix/Steffen Ortmann)

Fødevarestyrelsen lemper reglerne og tillader igen motionsflyvning for duer og rovfugle. Det skriver styrelsen i en pressemeddelelse fredag.

Siden november har der i Danmark været fundet flere fugle med fugleinfluenza af typen H5N8. Derfor var det blevet påbudt at holde fugle og fjerkræ under tag og bag hegn.

Men nu bliver det fra midnat igen tilladt at motionsflyve duer og rovfugle baseret på nye trusselsvurderinger, oplyser styrelsen.

- Vi har haft en vurdering af, hvad risikoen, for at duer og rovfugle kan blive inficeret, er. Den er meget lav, siger Stig Mellergaard, souschef i Fødevarestyrelsen.

Stig Mellergaard forklarer, at duer eksempelvis er relativt modstandsdygtige over for fugleinfluenza. Duerne motionsflyver ved at flyve små rundture omkring deres dueslag, mens rovfuglene er ude med deres falkoner, forklarer han.

- Det er ret vigtigt for fuglene, at de kan komme ud. Ungfugle mister deres orienteringsevne, hvis de ikke kommer ud.

- Men de skal stadig fodres under tag, så de slet ikke kommer i kontakt med vildfugle, siger han.

Ændringen i reglerne gælder ikke høns. De skal stadig skal være under tag for at være beskyttet mod fugleinfluenza. Sygdomsudbruddet er nemlig ikke overstået endnu.

Det seneste fund af en syg fugl var 7. januar i Midtjylland. 18. januar blev der fundet en syg vildfugl lige syd for grænsen i Schleswig-Holstein.

Og så sent som torsdag blev der fundet omkring 30 døde svaner på Lolland. De er i gang med at blive testet for fugleinfluenza.

Sammen med DTU Veterinærinstituttet overvejer Fødevarestyrelsen nu, hvornår man mener, at det vil være forsvarligt at lukke hønsene ud igen.

Stig Mellergaard forklarer, at høns er mere modtagelige over for fugleinfluenza end for eksempelvis duer.

- Derfor tør vi ikke lukke hønsene ud endnu. Vi har for eksempel masser af fritgående høns. Hvis de kommer ud er det meget store arealer, de spredes på, og derfor er risikoen for, at de kommer i kontakt med vildfugle betydeligt større.

- Vi ser selvfølgelig hele tiden på, hvordan situationen er derude og følger op på, hvornår vi eventuelt kan begynde at slippe hønsene ud igen, siger han.

/ritzau/

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Andreas Christensen scorede...
bt.dk
Åh nej: Sibirisk kulde på vej - her...
bt.dk
Soldat faldt om før prins Henriks...
bt.dk
Dansk sportsstjerne gør uventet...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx