Af Ritzau - 13/03-17 13:54; Opdateret: 13/03-17 16:20

R: Minister sender penge til Afrika men skærer ulandsstøtteR: Minister sender penge til Afrika men skærer ulandsstøtte

Danmark bevilger 300 millioner til akut sultkatastrofe i Sydsudan. Men det er langtfra nok, mener R og EL.

storybild

Danmark bevilger 300 millioner til akut sultkatastrofe i Sydsudan. Både De Radikale og Enhedslisten kritiserer regeringen for at sende penge med den ene hånd og fjerne penge med den anden. Her ses børn i Nyal i Sydsudan, som indsamler korn tabt fra nødhjælpskonvoj. Arkivfoto. (Billede: Scanpix/Tony Karumba)

Danmark bevilger 300 millioner kroner til den akutte sultkatastrofe i det østlige Afrika.

Men regeringen giver penge med den ene hånd og tager penge med den anden, lyder det fra udviklingsordfører og tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard (R), efter at Udenrigsministeriet mandag annoncerede bevillingen.

- Det er paradoksalt, at man samtidig er ved at udfase vores permanente støtte til Sydsudan.

- Man kan godt spørge sig selv: Hvis man trækker pengene med den ene hånd og giver pengene med den anden, hvad bliver så slutresultatet?

Helt generelt er der blevet skåret for meget i udviklingsbistanden, mener De Radikale. Både SF og Enhedslisten deler kritikken.

- Den akutte hjælp til sult og tørke æder sig ind på udviklingsbistanden, samtidig med at regeringen sparer på bistanden. Det betyder, at der næsten ingenting er til den langsigtede hjælp, siger udviklingsordfører Christian Juhl (EL).

- Vi mener, at det er forkert og kortsigtet, at man har skåret på udviklingsbistanden, siger udviklingsordfører og tidligere udenrigsminister Holger K. Nielsen (SF).

Sydsudan er ifølge Udenrigsministeriet ikke blandt de særlige prioritetslande, som Danmark med finansiel støtte har fokus på frem mod 2018.

Danmark vil dog fortsat være humanitært til stede i landet med et langsigtet perspektiv.

Hos minister for udviklingssamarbejde Ulla Tørnæs (V) er der ingen forståelse for kritikken om den ændrede prioritet af Sydsudan.

Alle Folketingets partier med undtagelse af Enhedslisten stemte for mindre end tre måneder siden for en ny udviklingspolitisk strategi, fremhæver ministeren.

- Jeg må tilstå, at den kritik klinger noget hult.

- Det fremgår klart, at Sydsudan ikke længere skal være et dansk prioritetsland, men at vi derimod skal fokusere på at bidrage, når der er humanitære behov i Sydsudan. Det er det, vi gør nu, siger ministeren.

Baggrunden for den akutte sultkatastrofe i det østlige Afrika er ifølge Udenrigsministeriet, at stadig flere sulter i regionen, hvor krige, konflikter og nu også en langvarig tørke hærger.

I Sydsudan alene har knap fem millioner mennesker, heraf mere end en million børn, akut behov for mad.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx