Af Mads Brandsen - 17/01-18 11:46

17-årige får kørekort i massevis: Nu er eksperter parat til at indføre hård straf17-årige får kørekort i massevis: Nu er eksperter parat til at indføre hård straf

Der er en vigtig regel - som nogle glemmer

storybild

Skolevogn. (Billede: Morten Germund)

Sidste år fik 24.498 17-årige kørekort som led i en ny forsøgsordning.

Som betingelse for at få kørekortet et år før, man kan få det på normale vilkår, skal man have en ledsager med i bilen.

Selv om der er ikke umiddelbart er mange, der har overtrådt reglen - eksempelvis blot fem i Østjyllands Politikreds ifølge Århus Stiftstidende - vil Venstre nu overveje at hæve straffen for ikke at have en ledsager med i bilen.

Forseelsen straffes i dag med en bøde på 3.000 kroner.

»Jeg hører fra kørelærere og politifolk, at bøden er ude af proportioner med andre overtrædelser af færdselslovgivningen. Det er en meget lav straf. Jeg har ikke draget nogen konklusioner, men jeg synes, vi skal drøfte det,« siger Venstres transportordfører Kristian Pihl Lorentzen.

Han vil nu opfordre transportminister Ole Birk Olesen (LA) til at indkalde til en midtvejsevaluering af ordningen allerede her i foråret.

»Vi må erkende, at vi ikke havde så stor fokus på straffen dengang, vi lavede forsøgsordningen, som jo i øvrigt har været en stor succes. Fremover får vi en masse erfarne, unge bilister til gavn for trafiksikkerheden.«

Er det ikke at skyde gråspurve med kanoner at hæve straffen, når der kun er meget få - i Østjylland blot fem - der har overtrådt reglen?

»Det er klart det, der taler imod at hæve straffen. Vi ved dog ikke, om det skyldes, at de unge er meget lovlydige eller om det er udtryk for, at politiet mangler resurser.«

Selvom ordningen altså har været populær, er der ingen planer om at udbrede den - ved at sænke grænsen til eksempelvis 16 år.

»Det er som 17-årig, man har den modenhed, der skal til. Derfor har vi ingen planer om at sænke grænsen til 16 år,« siger Kristian Pihl Lorentzen.

Forsøget med at lade 17-årige få kørekort varer frem til 1. januar 2020. I efteråret 2019 tager politikerne stilling til, om den skal gøres permanent.

(ARKIV) Søndag d. 20. september 2015 blev der afholdt Ecco Walkathon i København. Flere tusinde københavnere, heriblandt Alexandra Christina, Grevinde af Frederiksborg og sønnerne Prins Nikolai og Prins Felix, gik en af tre ruter igennem København. RB Den 17-årige prins Nikolai har nu bestået sin køreprøve og må sætte sig bag rattet - dog kun med en voksen ved sin side. (Foto: Bax Lindhardt/Scanpix) (Billede: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix)

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Tiltalt for kokainkørsel: Medinas...
bt.dk
Drama i det britiske kongehus:...
bt.dk
Zuckerberg indrømmer: Vi har 'begået...
bt.dk
Stjerneadvokat om Peter Madsen: 'Det...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx