Af - 20/02-17 18:07

Trumps svenske \Trumps svenske "terrorofre" skal mindes med blomster og varm kakao i København

Dansk kunstner vil mindes svenske “terrorofre” med falsk mindehøjtidelighed.

storybild

Kunstneren Artpusher. (Billede: Rene Hyldig)

Den danske kunstner, Artpusher, har kaldt til kamp mod dét som han kalder for Donald Trumps falske nyheder. Det sker ved en mindehøjtidelighed for de svenskere som USA’s præsident hævder blev udsat for en terrorhandling i sidste uge.

Hverken svenske eller danske medier kender noget til en nylig terrorbegivenhed i Sverige. Det gør Sveriges tidligere statsminister Carl Bildt heller ikke. Han undrer sig til gengæld over, hvad den amerikanske præsident havde røget, inden pressemødet.

Han skriver på Twitter:

'Sverige?, terrorangreb? Hvad har han røget?'


Mandag formiddag er der stadig ingen, der kan fortælle, hvilken terrorbegivenhed, præsidenten henviste til.

Ikke desto mindre har det ikke-bekræftede terrorangreb fået kunstneren Artpusher til at oprette en “mindehøjtidelighed” på Facebook under navnet ‘Mindehøjtidelighed efter terrorangrebet i Sverige. #LastNightInSweden’.

“Efter det forfærdelige angreb på Sverige, der korrekt blev påpeget af Præsident Trump, må Norden stå sammen. Vi indbyder alle medborgere til at komme forbi den Svenske ambassade på fredag kl.17.00, for at ære vore faldne svenske brødre og søstre. Der vil være mulighed for at lægge blomster foran ambassaden”, står der i begivenhedsbeskrivelsen.

Det Hvide Hus: Trump talte ikke om specifikt angreb i Sverige
Det Hvide Hus: Trump talte ikke om specifikt angreb i Sverige

Metroxpress kontaktede Artpusher for at høre mere om begivenheden.

Hvorfor har du oprettet denne falske mindehøjtidelighed for de svenske “terrorofre”?

- Trump bruger den samme recept som stort set samtlige diktatorer har gjort: Mistænkeliggør eller luk den etablerede presse og skab dine egne misinformationer. Hvis vi ikke reagerer på hans misinformationer, så tillader vi dem stiltiende. Derfor har jeg valgt at “stole” på Trump, og så må jeg gå linen ud og arrangere en falsk mindehøjtidelighed.

Er det egentlig ikke grotesk i sig selv at lave en falsk mindehøjtidelighed for ofrene for et terrorangreb, der ikke har fundet sted?

- Jo, men det er lige så grotesk som at tillade Trump at fylde os med misinformation. Misinformation er ofte et stærkere våben end krudt og kugler. Jeg vil bekæmpe 'fake news' med kunst!

Sveriges regering kræver svar om Trumps Sverige-udtalelse
Sveriges regering kræver svar om Trumps Sverige-udtalelse

Jeg kan se, at der er folk i tråden, der tager begivenhedens ord for pålydende. Hvad mener du om det?

- Jeg synes, det er sørgeligt, at folk er så dårligt informeret, men det viser jo tydeligt behovet for et wake-up-call.

Hvad håber du, der sker på fredag, hvor “mindehøjtideligheden” skal finde sted?

- Jeg havde ikke regnet med, at så mange ville reagere, men jeg håber, at Pippi Langstrømpe kommer og synger “Vem kan segla förutan vind”. Måske kan jeg overtale den svenske ambassade til at give varm kakao og boller til de fremmødte, eller også kunne man samle ind til de “efterladte”?

Nu hvor du har valgt at protestere mod de falske nyheder, hvad gør du selv for at holde tungen lige i munden i nyhedsstrømmen?

- Jeg synes, at man som borger i et demokratisk samfund har en forbandet pligt til at holde sig orienteret. Man bør læse den samme historie fra flere kilder og holde op med at være højre- eller venstreorienteret - man bør være orienteret og bruge sin sunde fornuft.

Trump fortsætter kritik af indvandring i Sverige
Trump fortsætter kritik af indvandring i Sverige

Den falske mindehøjtidelighed for de svenske terrorofre finder sted fredag eftermiddag klokken 17.00 foran den svenske ambassade i København.

Artpushers identitet er redaktionen bekendt.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Dansk landsholdslegende flirter med...
bt.dk
Avicii døde pludseligt: Nu udtaler...
bt.dk
Mål-Pål slog til: Hobro slog tamt...
bt.dk
FIFA vil udvide turnering: Er blevet...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx