Af JEPPE PEDERSEN - 13/06-17 08:07

Region Midtjylland forbyder rygning på alle regionens arbejspladerRegion Midtjylland forbyder rygning på alle regionens arbejsplader

Region Midtjylland har forbydet, at patentier og pårørende må ryge på alle regionens sygehuse. Det er dog stadig lovligt i Hovedstaden på bl.a. Rigshospitalet og Herlev Hospital. Men står det til formand for Danske Regioner, Bent Hansen, bør København følge trop.

storybild

Det skal fortsat være lovligt at ryge udenfor hospitalerne i Region Hovedstaden. (Billede: MOGENS LADEGAARD)

»Det skal være forbudt at ryge på regionale arbejdspladser i alle regioner – særligt sygehuse. Vi har rigtig meget fokus på rygning i Danske Regioner, og det håber jeg, at alle regionerne arbejder med. Rygning skal begrænses, og det skal gøres så besværligt som muligt at være ryger i regionerne. Vi tilbyder også folk at komme ud af det. Du kan ikke nævne en sygdom, som rygning ikke forværre. Rygning er sammen med alkohol den faktor, der påvirker mest. Det her er et signal fra regionerne til borgerne om, at de skal passe på sig selv, og at vi gerne vil hjælpe dem med at stoppe,« siger Bent Hansen og fortsætter:

»Det er jo os, der tager os af alle syge, så derfor vil vi jo gerne forebygge, at folk bliver syge. Jeg håber, at Sophie Hæstorp Andersen vil have mere fokus på rygning i Region Hovedstaden – det vil være et godt signal. Gør man det forbudt, skal folk bevidst overtræde en tærskel og sige, at jeg er ligeglad med mit helbred og omgivelserne. Det, tror vi, at mange vil tænke over, inden de ryger. Vi skal ikke være et rygepoliti, men sende et stærkt signal. Vi er en offentlig myndighed, der tager os af folks helbred, så skal vi også gå forrest og sige, at rygning skader alle. Hvis ikke vi siger det, hvem skal så?,« spørger han retorisk.

Sophie Hæstorp Andersen, der er formand for Region Hovedstaden, afviser dog at gøre rygning ulovligt på regionens hospitalers område for alle. Det skal kun være forbudt for de ansatte - ikke for pårørende og patienter.

»Jeg mener vi skal sende et signal om, at rygning ikke er godt. Det gør vi bl.a. med tydelig skiltning, hvor der f.eks. står, at Rigshospitalet er røgfrit inde og ude. På Herlev Hospital og Rigshospitalet må patienter og pårørende dog ryge i bestemte kabiner udendørs. For det kan heller ikke være rigtigt, at vi skal have vagter eller personale til at gå rundt og sige til dødssyge patienter eller pårørende, der lige har mistet én, at de ikke må ryge. Det, synes jeg ikke, er vores rolle som region i den situation,« siger hun og fortsætter:

Norge vil forbyde ansigtsdækkende klæder i skolerne
Norge vil forbyde ansigtsdækkende klæder i skolerne

»Der findes mange tilbud, der kan hjælpe rygere til at stoppe. Og de tilbud skal vi henvise til og tage snakken. Men vi må også erkende, at det er traumatiserende at blive indlagt, og vi må ikke blive så fanatiske, at de syge borgere fravælger os. Der er mange, der allerede synes, at det er anstrengende nok at befinde sig på et hospital. Jeg mener, at vi sender et tydeligt signal ved at sige, at de ansatte ikke skal stå og ryge sammen med patienterne - de skal ikke være rollemodeller for borgerne ift. rygning. Men vi vil også sende et signal om rummelighed i en situation, hvor man er presset. Rygerne har jo også betalt for sundhedsvæsnet,« siger hun.

Ny statslig søgemaskine til børnehaver på vej
Ny statslig søgemaskine til børnehaver på vej

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx