Af - 26/01-15 18:12; Opdateret: 26/01-15 18:40

Du kan blive fyret for at stjæle to vingummierDu kan blive fyret for at stjæle to vingummier

Det er en alvorlig sag, når du stjæler fra din arbejdsplads, også selv om der er tale om små ting som frimærker eller slik. Det viser sager, som fagforbundene fører

storybild

(Billede: Polfoto)

Hører du blandt de 86%, der på et tidspunkt har taget en kuglepen eller lignende fra arbejdspladsen til privat forbrug? Tænkte du over, at du var i færd med at begå en handling, der kunne koste dig dit job, da du gjorde det?

Hver anden af os anser det ikke for at være tyveri, når vi tager kopier og kuglepenne fra arbejdspladsen til eget forbrug. Det viser en undersøgelse foretaget af YouGov for metroxpress.

Men det er det, og det kan ende med at koste dig jobbet. Det viser de sager, som fagforbundene fører.

Danskerne stjæler fra arbejdspladsen i stor stil
Danskerne stjæler fra arbejdspladsen i stor stil

Ifølge 3F er tyveri en grov form for misligholdelse af din ansættelse, fordi det anses for at være illoyalt, og derfor kan det i teorien føre til en bortvisning, hvis du tager så meget som et frimærke.

Også hos HK oplever man, at ansatte er blevet bortvist efter at have taget frimærker og slik. Souschef Jeanette Hahnemann fra HK’s juridiske afdeling fortæller, at mange af dem, der bliver fyret for tyveri på arbejdspladsen, ikke handler i ond tro.

Kvindelige ansatte stjæler mest
Kvindelige ansatte stjæler mest

- Mange af dem, der bliver afskediget, tror godt, at de må tage de ting, de ender med at blive fyret for at tage, og de tænker ikke over, at det kan være tyveri.

Jeanette Hahnemann understreger derfor vigtigheden af, at du som ansat beder om retningslinjer på skrift for, hvad du må tage og ikke må tage på arbejdspladsen, så du har beviser, hvis der skulle komme en sag ud af det.

Mand stjæler 2,5 millioner – i mønter
Mand stjæler 2,5 millioner – i mønter

Sager fra 3F og HK, hvor tyveri har medført bortvisninger

En ansat på en tankstation spiser af bland-selv-slikket, og det bliver rapporteret til arbejdsgiveren. Den ansatte påstår, at der kun er tale om to vingummier, men det er ligegyldigt, da den ansatte ikke har lov til at spise af slikket, og han ender med at blive fyret.

En Bilka-assistent tager nogle sofaer med hjem, som virksomheden har kasseret, fordi de er blevet beskadiget og ikke kan sælges. Det bliver anset som illoyalt, og den ansatte bliver bortvist. Landsretten finder, at bortvisningen er berettiget, og salgsassistenten bliver dømt til at erstatte Bilka sofaernes indkøbspris

En butiksansat har en aftale om, at hun må tage tøj med hjem fra den butik, hvor hun arbejder, så hun kan prøve det og se, hvad hun vil købe. Den ansatte glemmer at lægge en seddel i kassen med det, hun har taget, og da arbejdsgiveren bliver tilpas irriteret, bliver den ansatte fyret.

En ansat på en tankstation forsyner sig med en sodavand eller en pølse, fordi han har set andre gøre det, men det ender med en fyring, fordi der ikke står nogle steder, at han må gøre det.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx