Af Ritzau - 06/04-17 09:41; Opdateret: 06/04-17 10:12

Mette F: Ny model skal afløse produktivitetskrav til sygehuseMette F: Ny model skal afløse produktivitetskrav til sygehuse

Produktivitetskravet på to procent er ikke den rigtige måde at styre alt i sundhedsvæsenet, siger S-formanden.

storybild

S-formand Mette Frederiksen (S) mener ikke, at produktivitetskravet er den bedste måde at styre sundhedsvæsenet på. Hun afviser dog De Radikales forslag til en ny model for sygehusene. Arkivfoto. (Billede: Scanpix/Asger Ladefoged)

Regeringen bør sætte sig sammen med regionerne og finde et klogere redskab til at styre sundhedssektoren end via produktivitetskravet.

Sådan lyder budskabet fra Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, på dagen hvor Danske Regioner holder generalforsamling.

- Vi har behov for en mere intelligent ledelse af vores sygehuse. Produktivitetskravet blev jo opfundet på et tidspunkt med lange ventelister. Mange af de ventetider er blevet nedbragt til stor fordel for patienterne.

- Toprocentskravet er ikke den rigtige måde at styre alt på i sundhedsvæsenet. Et oplagt eksempel er fødeafdelingerne: Man kan altså ikke bede fødende om at føde to procent hurtigere, siger Mette Frederiksen.

Dansk Folkeparti kræver de planlagte produktivitetskrav annulleret, og også De Radikale mener, at kravet har overlevet sig selv.

- Det fører til en uhensigtsmæssig skævvridning, hvor fokus er på, hvor hurtigt regionerne kan behandle hvor mange - i stedet for, hvor sund befolkningen kan være, siger partileder Morten Østergaard.

Han understreger, at der også fremover vil være brug for, at sundhedssystemet bliver mere effektivt. Adspurgt om regionerne får flere eller færre ressourcer med partiets forslag, svarer partilederen:

- Det vil i første omgang betyde, at regionerne får lov til at beholde de penge, de eventuelt måtte kunne spare. Enhver krone sparet skal blive i regionen.

Indtil en ny styringsmodel er klar, foreslår R, at regionerne får én stor pose penge i stedet for at betale hospitalerne direkte for hver behandling. Det skal give et incitament til at prioritere forebyggende indsatser.

Men det er ikke den bedste løsning i Mette Frederiksens optik:

- Det klogeste ville være at udvikle et nyt redskab og få det til at virke så hurtigt som overhovedet muligt, siger hun.

- Man kan ikke bare afskaffe kravet uden at sætte noget andet i stedet. Det er jo stadig vigtigt, at vi driver vores sygehuse effektivt.

Regeringen har tidligere gjort det klart, at den som udgangspunkt ønsker at fastholde et produktivitetskrav på sygehusene.

/ritzau/

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Flere undrede sig over tv-værts...
bt.dk
Ung kvinde voldtaget: Selfie fik...
bt.dk
Prins Henriks ønske: Overraskede...
bt.dk
Hundelufter overfaldet og banket - og...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx