Af - 05/01-17 06:07; Opdateret: 05/01-17 07:29

Unaturligt mange delfiner svømmer i dansk farvandUnaturligt mange delfiner svømmer i dansk farvand

Danske farvand er de senere år blevet flittigt besøgt af mange forskellige, eksotiske fisk og havpattedyr. Især delfinen er observeret i et unaturligt højt antal, siger havbiolog.

storybild

'Dansk' delfin med fart på. Billedet er taget under en kuttertur i Øresund. Foto: Keld Øby Jensen

Næste gang du får vind i håret på sejltur i Øresund, Kattegat eller et andet dansk farvand, skal du ikke blive forbavset, hvis du pludselig ser rygstykkerne af en delfin.

Foto: Keld Øby Jensen

Det folkekære pattedyr stortrives nemlig i det grøngrumsede saltvand, der omkranser de danske øer.

Det mener i hvert fald Rune Kristiansen, havbiolog og kurator på Kattegatcentret.

- Siden i sommer er der observeret unaturligt mange delfiner herhjemme. Den seneste var nytårsaftensdag, hvilket vidner om, de også er her over vinteren, siger han til metroxpres og henviser til, at delfiner typisk vil søge sydpå, når kulden fra efterår og vinter trækker ind over Danmark.

Eksotiske fisk indtager danske farvand: Heriblandt en glubsk kending
Eksotiske fisk indtager danske farvand: Heriblandt en glubsk kending

Rune Kristiansen fremhæver et delfinpar, som de vinterkolde vandtemperaturer til trods ser ud til at have etableret sig i Danmark. Helt nøjagtig ved Vestbroen i Storebælt:

- De er blevet døbt Selfie og Delfie og blev første gang observeret i marts 2015, men er her altså stadigvæk. Og det vidner lidt om, at fødegrundlaget for delfiner herhjemme er i orden, siger han og understreger, at der de senere år har været rig forekomst af både sild og makrel, som delfinen typisk lever af.

Foto: Keld Øby Jensen

Rune Kristiansen påpeger, at det primært er to delfinarter, der fartes i de danske farvand: øresvin - den man kender som 'Flipper' - og kortnæbbet delfin - også kaldet almindelig delfin.

Øresvin bliver som voksen cirka 2 til 4 meter lang og vejer mellem 150-650 kilo. Kortnæbbet er lidt mindre og måler i fuldvoksent stadie cirka 2 til 2,5 meter og vejer mellem 70 og 135 kilo.

Der er altså tale om pænt store dyr, som - hvis man kommer forbi dem på havet - er relativt nemme at få øje på.

Det kan Hans Christian Madsen, skipper i Spar Shipping, som arrangerer fisketure på Øresund, skrive under på:

- Inden for de sidste fem år er der helt klart kommet flere delfiner, og vi ser dem regelmæssigt, når vi sejler i Øresund, siger skipperen, som godt nok - i modsætning til mange af sine kolleger - aldrig selv har set en hoppende delfin under en fisketur. Dog er han sikker på, at det nok skal ske.

Det tror Rune Kristiansen også. Ifølge havbiologen kommer delfiner i højere grad til at være en del af den danske fauna i fremtiden.

- Jeg tror sagtens, vi kan forvente, at se flere eksotiske fisk på vores breddegrader. Og det gælder bestemt også for delfinen, som jeg generelt forventer at se flere af.

Havbiologer byder hvidhajer velkommen i danske farvande
Havbiologer byder hvidhajer velkommen i danske farvande

Rent bilogisk har det ingen konsekvens, at delfinen bliver en del af vores nordiske have, og derfor klapper Rune Kristiansen og kollegerne også i hænderne over de mange delfin-observationer.

En anden, der måske ikke klapper nær så meget, er den 'danske hval': marsvinet:

Marsvinet, som ses på billedet her, er beslægtet med delfinen, men noget mindre. Foto: Scanpix

Den kunne godt blive udfordret en smule af den større og stærkere slægtning:

- Marsvinet kunne godt blive fortrængt en smule, når den lidt større fætter kommer på besøg, og vi har også set eksempler på delfiner, der begår direkte drab på marsvin, siger Rune Kristiansen.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Salget er eksploderet: Se hvilke...
bt.dk
Gammel kending blev igen stoppet af...
bt.dk
Superstjerne vender hjem med flere...
bt.dk
LIGE NU: Brand i passagerbus...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx