Af Ritzau - 09/04-17 10:00; Opdateret: 09/04-17 13:07

Asylansøger er frifundet for mobil i institutionAsylansøger er frifundet for mobil i institution

To gange har domstolene frifundet asylansøger, der var anbragt i Udlændingecenter Ellebæk i Sandholm.

storybild

Dommerne i Østre Landsret har studeret en bestemmelse i straffeloven i forbindelse med frifindelsen af en frihedsberøvet asylansøger (arkivfoto). (Billede: Scanpix/Søren Bidstrup)

En telefon til fri afbenyttelse hænger på væggen i en institution for asylansøgere i Nordsjælland. Alligevel har anklagemyndigheden forsøgt at få straffet en anbragt asylansøger for have en mobil på sig.

En fældende dom vil dog hverken stemme med straffelovens formål eller med almindelig sund fornuft.

Det er budskabet i en dom, som Østre Landsret har afsagt for nylig. På grund af frifindelsen skal det offentlige betale asylansøgerens udgift til forsvareren. Oprindeligt blev han også frifundet af Retten i Hillerød.

I sagen har dommerne set dels på virkeligheden og dels på lovens tekst og forarbejder.

Den 35-årige mand var frihedsberøvet i Udlændingecenter Ellebæk. Her sidder blandt andre afviste asylansøgere.

I dommen gør landsretten opmærksom på, at der hænger en telefon på væggen. Den må de frihedsberøvede tale i uden at være overvåget.

Trods dette har anklagemyndigheden krævet, at den 35-årige straffes og udvises for at have haft en Nokia-mobiltelefon på sig.

Ifølge straffeloven er det strafbart, hvis man som anholdt eller fængslet i et arresthus eller i et fængsel er i besiddelse af en mobiltelefon.

Asylansøgeren var dog hverken anholdt eller fængslet. Der var ingen mistanke om kriminalitet. Derimod var han frihedsberøvet efter en paragraf i udlændingeloven, og det er noget andet, påpeges det i dommen.

Udlændingecenter Ellebæk er en lukket institution omgivet af hegn og pigtråd. Den ligger inden for Sandholmlejrens område.

Netop dette sted nævnes i de såkaldte forarbejder til lovreglen. Den gælder også "institutionen for frihedsberøvede asylansøgere i Sandholmlejren," hedder det.

Men dette har ikke været nok til at overbevise de tre landsdommere og tre lægdommere.

Blandt andet peger de på de ord, der står i selve lovteksten. Desuden er de optaget af formålene med reglen.

Politiets efterforskning skal ikke kunne ødelægges af, at indsatte i fængsler og arresthuse snakker løs med folk uden for murene - og man skal heller ikke kunne planlægge flugt og ny kriminalitet.

Den påståede kriminelle handling kan ikke med rimelig sikkerhed "udledes af formålene med bestemmelsen", fremgår det af dommen.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Rentegyser for boligejere: Vil...
bt.dk
Dansk sanger står frem med kæresten:...
bt.dk
Først troede de, hun var offeret: Men...
bt.dk
Advarer mod kokosolie solgt i hele...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx