Af - 29/09-16 15:50

Sprogforsker: Derfor er det f****** okay at bande foran børnSprogforsker: Derfor er det f****** okay at bande foran børn

Det er vigtigt at skelne mellem at bande ad børn og bande foran børn, pointerer forsker.

storybild

(Billede: Iris/Scanpix)

Er det egentlig skadeligt at bruge bandeord foran børn?

Det giver sprogforskeren Benjamin Bergen fra The University of California, Davis, et bud på i sin nye bog om bandeord. Det skriver Quartz.

Professoren, der selv er fan af at bande, lagde mærke til, at hans brug af bandeord ændrede sig, da han blev far. Han begyndte derfor at kigger mere akademisk på, om det egentlig ville være skadeligt, hvis han brugte bandeord foran sit barn.

Efter at have finkæmmet forskningen på området fandt Benjamin Bergen frem til, at der kan skelnes mellem nedsættende bemærkninger, der ifølge forskning er skadeligt for børn, og almindelige bandeord.

Så vælger man at bande ad sit barn, er det et verbalt overgreb, der får barnet til at tage psykologisk skade.

Men sprogforskeren har ikke fundet videnskabeligt bevis for, at børn tager direkte skade af at overvære brugen af almindelige bandeord.

Han bemærker, at man heller ikke skal være bekymret for, at børn hører bandeord og så bruger dem selv. I et større observationsstudie med børn fra 1 til 12 år, fandt forskerne ud af, at børnene brugte tusindvis af "forbudte" ord. Men ordene blev brugt med positiv grund, for eksempel med humor, siger Benjamin Bergen.

Og hvad gør han så selv derhjemme? Sprogforskerens politik omkring bandeord er ikke at censurere sig selv, når han er sammen med sit lille barn. Men samtidig forklare hvorfor han bruger de ord, han gør, og hvornår man bør bruge dem.

"Selv en toårig kan forstå, at f-ordet kan mumles uden problemer derhjemme, men kan få en negativ reaktion, når det skriges i supermarkedet," lyder det fra sprogforskeren.

LÆS OGSÅ: Mor og far holder teenagere fra smøgerne

LÆS OGSÅ: Se danske kendtes børnebilleder: Kan du genkende dem?

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Ny Superliga-sensation: Hattrick-helt...
bt.dk
Drama på Amalienborg Slotsplads under...
bt.dk
Gitte brugte to timer på at køre 200...
bt.dk
Revy-krigen er afgjort: Denne revy er...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx