Af - 04/11-15 11:56

Danske unge ryger langt flere joints end svenske ungeDanske unge ryger langt flere joints end svenske unge

Der er stor forskel på unge danskeres og svenskeres hashforbrug. Det viser en ny dansk/svensk rapport om sundhedstilstanden i Øresundsregionen.

storybild

(Billede: Wikimedia Commons - Chmee2)

På den danske side af Øresund har tyve procent af de 18-34-årige tændt op for en joint eller en chillum-pibe inden for det seneste år. På den svenske side er det 'kun' otte procent.

Det viser en ny rapport fra Statens Institut for Folkesundhed, SDU, som i samarbejde med Enheten för Folkhälsa och Social hållbarhet i Region Skåne belyser og sammenligner sundhedstilstanden i Øresundsregionen.

16-årig troede han røg hash: Jeg følte, at jeg var død
16-årig troede han røg hash: Jeg følte, at jeg var død

Ifølge Ola Ekholm, en af forskerne bag undersøgelsen, kan den markante forskel hænge kædes sammen med de to landes alkohol- og ruskultur:

- Danske unge drikker mere end svenske unge, og det er blandt dem, der ofte drikker sig fulde, at man typisk finder dem, der også eksperimenterer med hash og andre illegale stoffer. Den danske alkoholkultur kan derfor på denne måde være med til at prædisponere de unge til at ryge hash, udtaler Ola Ekholm, seniorrådgiver ved Statens Institut for Folkesundhed og tilføjer, at det ligeledes handler om tilgængelighed.

Det er  misbrugsekspert og overlæge Henrik Rindom enig i:

- De geografiske forhold i Sverige har med garanti noget at gøre med, at svenske unge ryger mindre end danske unge. Hvis du bevæger dig væk fra de store metropole områder som Stockholm, Göteborg, Malmö, Linköping og så videre, så er forsyningen af hash altså meget dårlig, siger han til metroxpress.

25-årige Jeanette: - Træningen fik mig ud af stofmisbruget
25-årige Jeanette: - Træningen fik mig ud af stofmisbruget

Eks-rocker: Bandidos solgte slik og hash i pokerklub
Eks-rocker: Bandidos solgte slik og hash i pokerklub

Den årlige rapport fra Det Europæiske Overvågningscenter for Narkotika og Narkotikamisbrug (EMCDDA ) viser, at hash (cannabis, red.) tegner sig for 80 procent af alle narkobeslaglæggelser i Europa, og at brug eller besiddelse af hash til eget forbrug tegner sig for over 60 procent af alle indberettede narkotikarelaterede lovovertrædelser i Europa.

I rapporten fra Statens Institut for Folkesundhed fremhæves det, at hashrygning siden år 2000 både på den danske og den svenske side er blevet mere udbredt.

På Sjælland er andelen, der har røget hash inden for den seneste år, steget med tre procentpoint. Det gælder både mænd og kvinder i alderen 18-34 år.

Dog mener Henrik Rindom ikke, at man skal lade sig skræmme af de tal:

- Vi ved, at rigtig mange prøver at ryge hash. Men vi ved også, at meget få får et egenligt, dagligt eller ugentligt forbrug af hash. Langt de fleste holder op, fordi det ikke er noget feststof, siger Henrik Rindom og understreger, at hashrygning kun er bekymrende for dem, der dagligt eller flere gange om ugen ryger det:

- Jeg møder nogle af dem, som har røget inden for det seneste år, og de ryger måske en joint, når de skal til Grøn Koncert, eller når de kommer hjem fra en travl arbejdsuge eller i særlige sociale situationer. Det forburg er fuldstændig ligegyldigt. Det er dem, der gør det dagligt eller flere gange ugentligt, vi skal være bekymrede for, siger Henrik Rindom.

Hashsmugling på sejlbåd koster ti års fængsel
Hashsmugling på sejlbåd koster ti års fængsel

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Betjent skulle fortælle mand, at hans...
bt.dk
Tidligere DR-vært skal være far: 'Det...
bt.dk
Bendtners mange svar: Om VM-pladsen,...
bt.dk
Samuelsen ser ingen anledning til at...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx