Af - 20/01-16 08:32; Opdateret: 20/01-16 11:06

Gris på gaflen: Få den tyrkiske kok Umuts svine-gode opskrifterGris på gaflen: Få den tyrkiske kok Umuts svine-gode opskrifter

Nørrebro-kokken Umut Sakarya er klar til at sikre, at ingen børn i Randers behøver drukne i frikadeller.

Bildstrecke im Grossformat »

Svinekød er en vigtig del af dansk madkultur. Så vigtig, at en række lokal politikere fra Randers har dikteret, at det fremover skal være en tvungen del af menuen i samtlige kommunens børnehaver.

For at sikre, at ingen børn drukner i frikadeller, har metroxpress bedt kokken Umut Sakarya komme med sine bedste bud på alternative griseretter.

Venstre vil ikke diktere frikadeller i institutioner
Venstre vil ikke diktere frikadeller i institutioner

Selv om han er ejer af grillbaren 'Grisen' på Nørrebro i København, har den tyrkiskfødte kok ikke altid selv spist gris. Men i dag er han ganske vild med svinekød.

- Udgangspunktet er, at det skal være noget, børn gider at spise. Svinekød kan man kombinere med alt muligt, og det er nemt gøre til noget sjovt.

Klik på grisen og få nogle af Umut Sakaryas opskrifter på retter med svinekød:

DF'er i Randers: Frikadelleforslag er blevet misforstået
DF'er i Randers: Frikadelleforslag er blevet misforstået

Umut Sakarya anbefaler nybegyndere, at de spiser en helt bestemt del af grisen, når de skal have taget deres 'svine-mødom':

- Bacon. Jeg anbefaler, at man spiser et stykke bacon morgen, middag og aften. Det er det, der smager aller bedst på grisen. Og så kan man tage alt det andet stille og roligt, lyder rådet.

Umut Sakarya smagte selv først svinekød, da han begyndte på kokkeskole.

Frikadelle-krigen raser: Her kan svinekød blive lovpligtigt i børnehaverne
Frikadelle-krigen raser: Her kan svinekød blive lovpligtigt i børnehaverne

Er du interesseret i nyheder fra Aarhus, så like MX AARHUS her.

- Jeg skulle smage på en eller anden sovs, der var svin i. Det døde jeg ikke af. Det, jeg var mest bange for, var, hvordan det mon føltes i munden, og hvordan konsistensen var, fortæller han.

Selv om Umut Sakarya selv langer talrige frikadellesandwiches og pølsemix over disken i sin grillbar, er det dog ikke alt svinekød, han er lige begejsret for. Han går dog ind for, at man spiser alt fra tryne til hale på grisen.

Dronningen: Integration drejer sig ikke om frikadeller
Dronningen: Integration drejer sig ikke om frikadeller

- Jeg er ikke så meget til det ferske. Fileten eller kedelige udskæringer som mørbraden. Det smager lidt af viskelæder. Jeg er meget mere til det, man braiserer - hoved, hale, skank. Der er mere kraft i det, siger han.

Fordelen ved svinekød er, at det er billigt. Og når nu institutioner ikke har så mange penge at gøre godt med, så er det et billigt alternativ for dem, mener Umut Sakarya.

DF: Kommuner bør kopiere krav om svinekød på menuer
DF: Kommuner bør kopiere krav om svinekød på menuer

- Men man skal lige huske, at det er børn. Det er ikke fanatikere. Det er fem-årige, som er kræsne eller ikke vil spise noget, fordi de ikke har fået det hjemmefra. Jeg ville ønske, der i stedet var en debat om, at vi skal give vores børn økologisk mad, bedre kvalitet og et bredere udvalg, og ikke om det skal være kylling, svin eller okse, siger han og tilføjer:

- Gris er meget dansk. Men du behøver ikke at spise gris for at være integreret. Hvad skal vi så gøre med vegetarerne? De spiser jo slet ikke kød. Jeg forstår ikke den her debat.

LÆS OGSÅ: Svinekød på menuen er nu et krav i Randers Kommune

LÆS OGSÅ: Støjberg undskylder anekdote om svinekød til børnehavebørn

LÆS OGSÅ: Hate crime? Mand putter bacon på dørhåndtagene ind til en moské

LÆS OGSÅ: Fødevarekontrol finder svin i oksekød

LÆS OGSÅ: Nu er de her: Underbukser med baconduft!

LÆS OGSÅ: DF vil forbyde muslimske fester i skoler

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx