Af - 21/06-16 08:13

Cindy fik en hashpsykose: Begyndte at høre stemmerCindy fik en hashpsykose: Begyndte at høre stemmer

Da Cindy Frederiksen var 17 år gammel, fik hun en hashinduceret psykose. Hun var alene hjemme, da hun pludselig begyndte at høre stemmer

storybild

Cindy Frederiksen blev diagnosticeret med skizofreni, efter hun havde haft flere hashinducerede psykoser. I dag har hun ingen symptomer på sin sygdom og tager ikke medicin. Hun arbejder, er mor til en datter og gravid med tvillinger.

17-årige Cindy Frederiksen er alene hjemme i den lejlighed, hun deler med sin kæreste, da hun pludselig hører stemmer. Hun går rundt i rummene for at tjekke, om der er nogen, men lejligheden er tom.

“Men samtalen fortsatte, og jeg havde meget svært ved at høre, hvad der blev sagt. Det var ligesom en radiokanal, der var blevet skruet ned på et meget lavt niveau, så man bare kunne høre en mumlen”, fortæller Cindy.

Cindy begynder at opfatte brudstykker af samtalen, som hun tror finder sted i lejligheden ved siden af.

Stærk dansk hash sender unge på hospitalet
Stærk dansk hash sender unge på hospitalet

“Jeg kunne høre, at de planlagde at slå mig ihjel, og jeg blev fuldstændig panisk.”

På det tidspunkt ryger Cindy hash hver dag, og efter hun har hørt stemmer, bliver hun indlagt på ungdomspsykiatrisk afdeling, hvor hun får at vide, at hun har fået en hashinduceret psykose.

Har du prøvet af reagere dårligt på at ryge eller indtage hash? Så vil journalist Cordelia Weber meget gerne høre fra dig. Skriv en mail på: cweber@mx.dk.

Antallet af danskere, der bliver indlagt på psykiatrisk skadestue på grund af hash, er mere end fordoblet siden 2005. En af forklaringerne kan være, at hashen er blevet stærkere, skriver metroxpress i dag.

Cindy begynder at ryge hash, da hun er 15-16 år gammel. Hun er begyndt at få det svært i sin folkeskoleklasse, fordi hun føler sig trist og vred hele tiden.

“Det var en følelse af, at jeg ikke rigtigt kunne finde min plads i verden.”

Cindy møder nogle mennesker, der introducerer hende til at ryge hash, og hendes forbrug eskalerer hurtigt. Da hun går ud af 9. Klasse, ryger hun dagligt. Hun starter på indgangsåret til uddannelsen som SOSU-assistent, men må stoppe igen, fordi hashen gør det svært for hende at passe uddannelsen.

Professor: Farligt når dårlige vaner bliver grundlagt i ung alder
Professor: Farligt når dårlige vaner bliver grundlagt i ung alder

Efter Cindy har været indlagt med sin første hashpsykose, fortsætter hun med at være meget plaget af angst og paranoia og starter i forskellige former for behandling.

“Men jeg stoppede ikke med at ryge hash, og jeg fik flere hashinducerede psykoser, hvor jeg hørte stemmer.”

Til sidst får Cindy det så dårligt, at hun igen bliver indlagt på psykiatrisk afdeling, hvor hun får diagnosen skizofreni.

“På en måde var det en lettelse at få diagnosen, fordi jeg tænkte, det betød, man måtte vide, hvordan man kunne hjælpe mig, på den anden side var det rigtigt svært for mig at vide, at jeg blev puttet ind i en boks, hvor jeg skulle være resten af mit liv.”

Cindy er næsten indlagt i et år, hvor lægerne forsøger at finde den rigtige medicin til hende, og i løbet af den tid, holder hun op med at ryge hash. Da hun bliver udskrevet, flytter hun på en døgninstitution.

Forbrug af cannabis koblet sammen med problemer senere i livet
Forbrug af cannabis koblet sammen med problemer senere i livet

“Jeg fik stadig angstanfald, og det kunne være meget svært for mig at være ude blandt andre mennesker.”

Men efter otte år beslutter Cindy sig for, at hun vil flytte fra døgninstitutionen og bo i sin egen lejlighed. I den forbindelse fik hun en ny behandler, og det kommer til at ændre Cindys liv.

“Min behandler Janni fik mig til at indse, at jeg var nødt til at arbejde meget mere med mig selv, hvis jeg skulle have det bedre. Jeg fik tilbudt psykoedukation som er uddannelse i egen sygdom, og jeg lærte mere om skizofreni på en mere faglig måde. Jeg fik hjælp til at lære at skelne mellem, hvad der er helt almindelige følelser, som alle har, og hvad der var symptomer på min sygdom.”

I takt med at Cindy får det bedre, begynder hun meget langsomt at trappe ud af sin medicin, og efter fire år afslutter hun sin behandling.

25-årige Jeanette: - Træningen fik mig ud af stofmisbruget
25-årige Jeanette: - Træningen fik mig ud af stofmisbruget

I dag arbejder Cindy frivilligt med psykisk sygdom og som pædagogmedhjælper. Hun er mor til en lille datter, venter tvillinger til oktober, og har ikke længere symptomer på sin sygdom og tager heller ikke medicin. Når hun ser tilbage i dag, tænker hun, at hendes store hashmisbrug, der endte med psykoser, i virkeligheden var tidlige symptomer på skizofrenien.

“Når jeg ser tilbage i dag, kan jeg godt se, at jeg ikke havde det godt. Jeg var meget forvirret og trist, og jeg kan huske, at jeg kunne græde over ingenting, og det har måske været en af årsagerne til, at jeg søgte hashen.”


LÆS OGSÅ: Dansk forskning: Så skadelig er hash for sæden

LÆS OGSÅ: Martin var narkoman i 13 år: Nu har han et snit på 11,5 og drømmer om universitetet

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx