Af - 02/11-15 10:17

Svære anoreksi-patienter skal nu have bedre hjælpSvære anoreksi-patienter skal nu have bedre hjælp

Nye nationale retningslinjer skal hjælpe børn, unge og voksne med svære spiseforstyrrelser tilbage til et velfungerende hverdagsliv.

storybild

(Billede: Polfoto/Arkiv)

​3.124 danskere blev ifølge tal fra Socialstyrelsen sidste år behandlet for svær anoreksi eller bulimi i den regionale psykiatri.

Over halvdelen af dem vil ifølge statistik fra Sundhedsstyrelsen vende tilbage i behandling, fordi de ikke får den fornødne hjælp ude i kommunerne.

Historisk mange unge bliver tvangsindlagt
Historisk mange unge bliver tvangsindlagt

Det skal der nu laves om på, og derfor udsender Socialministeriet i dag en rapport med et sæt nationale retningslinjer, som ude i kommunerne skal sikre et 'helhedsorienteret forløb' i rehabiliteringen af børn, unge og voksne med svære spiseforstyrrelser.

- En svær spiseforstyrrelse er en alvorlig sygdom, og det er dybt ulykkeligt, når folk hænger fast i lidelsen. Det er godt, at kommunerne nu får denne guide som et solidt arbejdsredskab til at sikre høj faglig kvalitet i indsatsen. De nye nationale retningslinjer bygger på dokumenteret viden om, hvad der virker og gode erfaringer fra praksis, siger Social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V), der forventer, at patienter med svær spiseforstyrrelse nu vil blive hjulpet tilbage til en almindelig hverdag.

Ifølge Steen Andersen, generalsekretær i Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade, er det på tide, at der sker noget:

- Vi har set alt for mange genindlæggelser, og det er essentielt, at der bliver taget hånd om problemerne. Det vigtigste er jo, at den behandling regionerne udfører ikke ender i ingenting, siger han.

En undersøgelse fra Videnscenter for Spiseforstyrrelser og Selvskade viste i 2013, at mindre end 20 procent af kommunerne havde et tilbud til patienter med spiseforstyrrelser, og at man siden 2007, hvor kommunerne overtog ansvaret for efterbehandling af spiseforstyrrede, har oplevet en fordobling i antallet af genindlæggelser.

Børn helt ned til 8 års alderen er utilfredse med deres kroppe
Børn helt ned til 8 års alderen er utilfredse med deres kroppe

Knap hver fjerde gymnasieelev skader sig selv
Knap hver fjerde gymnasieelev skader sig selv

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx