Af - 18/03-14 06:45

9 ud af 10 indsatte i fængslerne er syge: DF raser over ministerens 'kovending'9 ud af 10 indsatte i fængslerne er syge: DF raser over ministerens 'kovending'

Justitsminister Karen Hækkerup (S) har droppet at indføre den screening for psykisk sygdom i de danske fængsler, hun selv foreslog under den tidligere regering.

storybild

Justitsminister Karen Hækkerup (S) får hård kritik af retsordfører Peter Skaarup (DF) for ikke at gennemføre sit eget forslag om at screene indsatte i danske fængsler for psykiske lidelser, så de kan få den rette behandling. (Billede: Polfoto/MX-montage)

Mere end ni ud af 10 indsatte i arresten i Vestre Fængsel har en psykisk lidelse af mere eller mindre alvorlig karakter.

Det viste en undersøgelse i år, der har vakt opsigt. Mange af de psykisk syge indsatte får ikke behandling og giver store problemer i form af blandt andet vold mod fængselsbetjentene.

Betjente og soldater kommer oftere til skade
Betjente og soldater kommer oftere til skade

- Psykisk syge hører ikke hjemme i fængslerne. Fængselsbetjente er ikke uddannet til at tage sig af dem, siger Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup, der gerne så, at undersøgelsen fra Vestre Fængsel blev gennemført over for alle indsatte i danske fængsler, så de syge kan få den korrekte behandling.

'Minder om en bananrepublik'
Et forslag, den nuværende justitsminister Karen Hækkerup (S) selv præsenterede tilbage i 2008, hvor hun kaldte situationen i fængslerne for 'uværdig':

- Det minder om en bananrepublik og må simpelthen høre et andet århundrede til, sagde hun dengang til metroxpress og langede ud efter den daværende regering.

Forråelse i fængslerne: Dobbelt så mange ryger i strafcelle
Forråelse i fængslerne: Dobbelt så mange ryger i strafcelle

Som justitsminister har hun imidlertid ikke gennemført idéen om screening af alle indsatte, og det er Dansk Folkepartis Peter Skaarup forundret over og utilfreds med.

Hækkerup forsvarer sig med, at undersøgelsen i Vestre Fængsel viste, at det er 'særdeles vanskeligt at udarbejde et pålideligt screeningsredskab'.

Efter mors brok: Berømt hacker slipper for isolation
Efter mors brok: Berømt hacker slipper for isolation

- I stedet arbejder vi videre med en række andre initiativer. Det handler blandt andet om konsekvent at stille en række spørgsmål ved indsættelsen i Kriminalforsorgens institutioner, som skal hjælpe med at opdage tegn på psykisk sygdom, siger hun.

LÆS OGSÅ: Kriminelle står bag dit økologiske mælk og kød

LÆS OGSÅ: Dansk firma driver fængsel med tæsk og elstave

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx