Af - 12/07-16 15:29

Søvnekspert slår fast: Derfor er en tour-lur så svær at modståSøvnekspert slår fast: Derfor er en tour-lur så svær at modstå

Tour de France er oplagt at tage sig en lur til, men det er ikke alle, der bør give efter for trangen til at sove.

Bildstrecke im Grossformat »

Når Jørgen Leths, Dennis Ritters og Rolf Sørensens stemmer ruller over skærmen sammen med tour-feltet, så kender du sikkert til følelsen af, at øjenlågene pludselig bliver tunge. Du kæmper ikke, du giver bare efter, og senere på etapen vågner du mageligt fra sofaen og konstaterer, at du ikke er gået glip af alverden.

En tour-lur kan være virkelig svær at modstå, og det er der en god forklaring på.

Søvnspecialist og leder af det private søvninstitut ScanSleep, Torben Jager Petersen, fortæller til metroxpress, at det rolige og ensformige tempo på skærmen virker beroligende.

- Det er monotonien, der gør det. Man ved godt, at det først er til sidst, at man skal være vågen. Man falder ikke i søvn til fodbold på samme måde, for der sker noget hele tiden, siger han og fortsætter:

- Lydene virker også søvndyssende, og stemmelejerne kører lidt op og ned og men bliver sjældent så kraftige, at man vågner op af det.

Froome: Jagt på bjergtrøje giver taktisk fordel
Froome: Jagt på bjergtrøje giver taktisk fordel

Giver slip på tankerne
Derudover hjælper Touren også til at slippe tanker om arbejde og gøremål, og det virker som et sovemiddel.

- Det er interessant nok til at aflede tankerne men roligt nok til, at man kan falde i søvn, siger Torben Jager Petersen.

Den lokkende søvn hænger ifølge søvneksperten også sammen med, at mange ganske enkelt sover for lidt i det daglige, og når søvnigheden så melder sig, er det svært at stå imod.

- Vi har nogle dyk i løbet af dagen. Det sker cirka hver halvanden time, og hvis vi er passive, løber vi ind i sådan nogle dyk, siger han.

Christopher Juul tøver med at gå i udbrud i Touren
Christopher Juul tøver med at gå i udbrud i Touren

Mange danskere har også ferie i samme periode, som cykelrytterne kører rundt i Frankrig. Når pulsen er nede, er der også kortere vej til en lur, lyder det.

- Vi kører i lavere omdrejninger, når vi har ferie, siger søvnspecialisten og minder om, at det er optimalt at holde tre ugers ferie i træk, da det tager mange en uge at komme ned i tempo og slappe af.

Ikke for alle
Det er dog ikke alle, der bør ligge sig ned og lukke øjnene, når Jørgen Leths poesi og cykelviden blandes med helikoptersummen og tilskuerstøj.

- Er man en god sover, gør det ikke så meget, at man tager en morfar, men hvis man har svært ved at sove normalt skal man lade være. Det svækker muligheden for at sove om aftenen, siger Torben Jager Petersen.

Men hører du til dem, der uden tvivl ikke kan lade være med at tælle får i løbet af udsendelsen, bør du sætte et vækkeur til tyve minutter, inden hovedet rammer sofahynderne, lyder rådet.

Sov godt.

Tour de France-direktør vil ikke forhindre Riis-comeback
Tour de France-direktør vil ikke forhindre Riis-comeback

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx