Af - 31/10-14 13:54

Syntetisk stof kommer over grænsen fra SverigeSyntetisk stof kommer over grænsen fra Sverige

I Sverige har 'Spice' betydet adskillige overdoser og et enkelt dødsfald i løbet af få måneder. Dansk ekspert vurderer, at der er stor risiko for at det hurtigt udbredes i Danmark.

storybild

(Billede: Polfoto/PhotoAlto/Katarina Sundelin)

Onsdag eftermiddag døde en 22-årig svensk mand som følge af en overdosis af den designerdrug'et 'Spice'. Det er for kulminationen af et par måneders sejlivet kamp med stoffet, der i sidste uge fik det svenske politi til at slå alarm.

I løbet af de sidste par år har Giftlinjen modtaget 60 henvendelser om personer, der har været forgiftet af 'Spice'. Og selvom henvendelserne ikke er intensiveret i løbet af den seneste tid, så er der god grund til at være bekymret.

- De stoffer vi hører om på Giftlinjen er typisk kommet til landet fra Sverige. Først bliver de udbredt i USA, dernæst Sverige og så Danmark. Så der er en stor risiko for at 'Spice' – hvis ikke det allerede er udbredt – bliver det snart, siger Kim Dalhoff, der er overlæge og professor hos Giftlinjen.

Politiet finder jointfabrik på Amager
Politiet finder jointfabrik på Amager

Han mener, man bør advare meget kraftigt blandt unge nu.

Det er svært for myndigheder at fjerne 'Spice' fra markedet, hvis først det gør sit indtog, da den kemiske sammensætning af stoffet ændres hver gang Sundhedsstyrelsen forbyder en version af.

- Vi løber altid lidt efter producenterne her, for lige så hurtigt som vi kan nå at forbyde de nye stoffer, ligeså hurtigt kan producenterne nå at ændre lidt på den kemiske sammensætning. Men med det gruppevise forbud er det blevet sværere for producenterne, siger Kari Grasaasen, der er specialkonsulent i Sundhedsstyrelsen.

Fængselsbetjent skal i fængsel for hash
Fængselsbetjent skal i fængsel for hash

Steffen Th. Steffensen, der er efterforskningsleder hos Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter fortæller, betjentene er yderst opmærksomme på Spice, men at der endnu ikke er noget beslaglagt.

Kender du noget til 'Spice' i Danmark, så send os et tip.

Politiet advarer mod hash i Halloween-slik
Politiet advarer mod hash i Halloween-slik

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Mand faldet over bord: Kæmpe...
bt.dk
Anna Due afslører: Derfor er jeg med...
bt.dk
Rygterne har svirret længe: Nu tager...
bt.dk
Amalie overvejer at tage et stort...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx