Af - 30/01-14 13:56; Opdateret: 30/01-14 14:06

Disse fem SF'ere pressede Vilhelmsen til regerings-exitDisse fem SF'ere pressede Vilhelmsen til regerings-exit

Alle kommentatorer forventede, at SF kunne blive i regering, da Vilhelmsen fik flertal i sin landsledelse i går aftes. Men fem genstridige folketingsmedlemmer spændte ben.

storybild

Karsten Hønge, Lisbeth Bech Poulsen, Özlem Cekic, Trine Pertou Mach og Eigil Andersen har alle været skeptiske over for Annette Vilhelmsens linje i Dong-sagen. (Billede: Polfoto/MX-montage/arkiv)

Efter hektisk mødeaktivitet i både landsledelse og folketingsgruppe har SF-formand Annette Vilhelmsen besluttet at trække partiet ud af regering og selv forlade formandsstolen.

Sent i aftes lykkedes det hende ellers – med et meget snævert flertal og efter næsten fire timers møde – at få partiets magtfulde landsledelse til at bakke op om hendes kurs: At SF skal blive i regering og derfor støtte, at staten sælger 19 procent af Dong til investeringsbanken Goldman Sachs.

Rokaden kommer når den kommer!
Rokaden kommer når den kommer!

Derfor forventede kommentatorer og iagttagere på Christiansborg, at partiet ville blive i regering, på trods af at næstformand Peter Westermann forlod sit embede i protest. Men på et efterfølgende møde i folketingsgruppen viste det sig, at mange folketingsmedlemmer ikke var meget for at følge landsledelsens indstilling.

Efter et nyt møde i folketingsgruppen i morges, der blev afholdt i Socialministeriet og dermed snød de 40 journalister og kamerafolk der stod og ventede foran SF's gruppeværelse på Christiansborg, stod det imidlertid klart, at Vilhelmsen ville trække partiet ud af regering og forlade sin post.

Farvilhelmsen!
Farvilhelmsen!

Især fem folketingsmedlemmer var så kritiske, at partiformanden ikke så anden udvej:

Først og fremmest fynske Karsten Hønge, der kom i Folketinget så sent som onsdag i sidste uge. Han er suppleant for Anne Baastrup, der er sygemeldt med stress, og har i hele processen været imod salget af Dong til Goldman Sachs. Han var også den første til at ytre, at aftalen måske kunne ende med, at SF skulle ud af regering.

Sociale medier om SF: Vildere end 'House of Cards'
Sociale medier om SF: Vildere end 'House of Cards'

Men også Lisbeth Bech Poulsen, der indtil i går var politisk ordfører og finansordfører, har været kraftigt imod salget. I kraft af sine poster har hun ellers været en af de mest ihærdige til at forsvare aftalen, men det har hun altså alene gjort på partiets vegne – ikke fordi hun selv kunne stå inde for det. Derfor har hun nu taget konsekvensen og trukket sig fra sine poster i folketingsgruppen.

Andre skeptikere er Özlem Cekic og Trine Pertou Mach. At netop de politikere ender med at spille en central rolle i at presse Vilhelmsen til at trække stikket på både sin egen formandstid og SF's regeringsdeltagelse kan virke en anelse paradoksalt, al den stund, at Özlem Cekic, Lisbeth Bech Poulsen og Trine Pertou Mach var blandt Annette Vilhelmsens klare støtter, da hun blev valgt som ny SF-formand efter et kampvalg mod Astrid Krag.

Hvem redder den synkende SF-skude?
Hvem redder den synkende SF-skude?

Endelig var også det ellers relativt anonyme aarhusianske folketingsmedlem Eigil Andersen, der er blandt SF's mindre profilerede folk, imod Dong-aftalen.

Det er nu et åbent spørgsmål, hvem der skal overtage den ledige post som SF-formand, men gruppeformand Pernille Vigsø Bagge har allerede været ude og pege på snart forhenværende transportminister Pia Olsen Dyhr.

Top-SF'er: Pia Olsen Dyhr skal være ny formand
Top-SF'er: Pia Olsen Dyhr skal være ny formand

Dyhr var formandskandidat tilbage i 2005, men tabte til Villy Søvndal. I SF er mange imidlertid enige om, at hun har gjort det godt som minister, og derfor er hendes chancer måske forbedrede nu.

Både Ida Auken, Astrid Krag og Lejre-borgmester Mette Touborg har til gengæld afvist, at de er i spil som formandskandidater, mens snart tidligere skatteminister Jonas Dahl ikke har ønsket at gøre sin stilling op endnu – i hvert fald ikke over for pressen.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Sex and the City-stjerne stiller op...
bt.dk
Samuelsen ser ingen anledning til at...
bt.dk
Oprør i S slået ned: Eksminister...
bt.dk
Eriksen og rygterne om Real Madrid og...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx