01/10-15 07:39; Opdateret: 01/10-15 07:53

- Tal dansk: S vil stramme regler for familiesammenføring- Tal dansk: S vil stramme regler for familiesammenføring

Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, spiller nu ud med en stribe forslag, der skal stramme reglerne for familiesammenføring.

storybild

Udlændinge vil fremover få sværere ved at få ægtefællen til Danmark, hvis vedkommende bor i et af de udsatte boligområder, der er på regeringens ghettoliste. (Billede: Polfoto)

Den stigende flygtningestrøm gør, at Danmark er nødt til at skrue ned for antallet af øvrige udlændinge, der kommer til Danmark, lyder argumentet fra Mette Frederiksen:

- Hvis vi gerne vil hjælpe dem, der er på flugt, så bliver vi nødt til at sikre at der ikke samtidig kommer mange flere udlændinge hertil, som også har behov for hjælp. Det handler om af finde den rigtige balance. Hvis vi skal sikre en god og ordentlig integration i Danmark, så er antallet på ingen måde ligegyldigt.

Konkret lægger Socialdemokraterne op til at stramme reglerne for familiesammenføring på tre punkter:

Udlændinge vil fremover få sværere ved at få ægtefællen til Danmark, hvis vedkommende bor i et af de udsatte boligområder, der er på regeringens ghettoliste.

Rød blok: V tager fra de fattige og giver til de rige
Rød blok: V tager fra de fattige og giver til de rige

- I de store boligområder er der ofte problemer med integrationen samtidig med, at der er en høj arbejdsløshed. Det er en rigtig skidt cocktail i forhold til integrationen.

- Derfor vil vi gerne bruge boligpolitikken til at understøtte integrationen. Så bor man i et boligområde med massive integrationsproblemer, så er det en god idé, at man finder et andet sted at bo både i forhold til sig selv og sin ægtefælles skyld, siger Mette Frederiksen.

Såvel den herboende udlænding som ægtefællen, der kommer til Danmark, skal samtidig mødes med langt strengere krav til danskkundskaber, end det er tilfældet i dag, mener Mette Frederiksen.

Den herboende udlænding skal fremover have bestået en prøve i Dansk 2, hvor der i dag kun kræves Dansk 1.

Integration stod i stampe under SR-regering
Integration stod i stampe under SR-regering

Og ægtefællen, der kommer hertil, vil også blive mødt af skærpede krav.
Hvor man i dag skal have bestået Dansk 1 inden for de første seks måneder i Danmark, overvejer Socialdemokraterne at skærpe kravet, så man nu skal have bestået Dansk 2 inden for de første 12 måneder.

- Når man bor i Danmark, er det vigtigt, at man kan dansk, og derfor vil vi gerne stramme kravene både for dem, der bor her i forvejen, og dem, der kommer hertil. Også af hensyn til udlændinge selv. For det er rigtig svært at få et arbejde, gå til forældremøder og læse avisen, hvis du ikke kan dansk, siger Mette Frederiksen.

Endelig vil partiet også stille krav om, at den herboende skal være i job, uddannelse eller på varig offentlig forsørgelse - som for eksempel førtidspension for at kunne få ægtefællen til Danmark.
Det kommer oven i det nuværende krav om, at man ikke kan få sin ægtefælle til Danmark, hvis man har været på for eksempel kontanthjælp inden for de seneste tre år.

- Hvis Danmark er det land, man ønsker at bo i, så er det også vigtigt, at man bidrager til det danske samfund ved at gå på arbejde eller være i gang med en uddannelse, siger Mette Frederiksen.

Johanne vil teste Thulesen Dahl og Mette F
Johanne vil teste Thulesen Dahl og Mette F

Så det at verden står i brand, og der derfor kommer flere flygtninge hertil, betyder så, at du vil gøre det sværere for herboende udlændinge at blive familiesammenført. Hvad er logikken i, at det skal gå ud over dem?

- Det her handler jo ikke om, at noget skal gå ud over nogen. Jeg synes, det er vigtigt, at man kan dansk, hvis Danmark er det sted, man gerne vil bo og leve. Ligesom jeg synes, det er vigtigt, at man kan gå på arbejde og forsøge sig selv. Det her er jo helt grundlæggende rodfæstet i både danske og socialdemokratiske værdier om ret og pligt.

- Og for mig er det vigtigt, at vi i Danmark kan kombinere vores lyst til at hjælpe flygtninge samtidig med, at vi har en realistisk tilgang til tingene. Der er en integration, der skal fungere i institutioner og på arbejdspladser. Og hvis det skal lykkes, så er der grænser for, hvor mange vi kan byde velkommen i Danmark, siger Mette Frederiksen.

Udspillet fra Socialdemokraterne kommer samtidig med, at integrationsminister Inger Støjberg (V) er ved at lægge sidste hånd på regeringens udspil til en stramning på familiesammenføringsområdet.

LÆS OGSÅ: Aftale om flere ansatte i Skat er på plads

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Derfor var Kim Walls forældre ikke...
bt.dk
Tiltalt for kokainkørsel: Medinas...
bt.dk
To unge fra bandemiljøet får 13 års...
bt.dk
Carøe til 'Gamle' Hansens bisættelse:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx