Af - 26/06-17 12:18

Rektorer advarer: Der er alt for mange, der får 12-tallerRektorer advarer: Der er alt for mange, der får 12-taller

Antallet af 12-taller på de gymnasiale uddannelser er steget med 14 pct. Landets rektorer råber nu vagt i gevær.

Bildstrecke im Grossformat »

I GALLERIET HEROVER: Otte studenterhuer, der er sjovere end din.

Glade studenter iført huer har de seneste dage for fuld udblæsning drønet rundt i landets gader og stræder.

Og de har i den grad haft noget at være glade for. For aldrig er der blevet uddelt så mange 12-taller til nybagte studenter som nu.

'Paradise'-vinder skovler 12-taller ind: Det skal de bruges til
'Paradise'-vinder skovler 12-taller ind: Det skal de bruges til

Ifølge nye tal fra Undervisningsministeriet er antallet af 12-taller i årene 2010 til 2016 steget fra 10 til 14 procent.

Men at landets studenter således - i hvert fald på papiret - er blevet langt dygtigere, er ifølge flere rektorer, som metroxpress har talt med, ikke ubetinget positivt. Flere af dem frygter, at der er gået inflation i 12-tallet. At presset på både lærere og elever er blevet for stort.

Daniel Blum er gymnasiedirektør for Next Uddannelse København, en sammenslutning af seks storkøbenhavnske gymnasier, og han tror, at presset på såvel elever som lærere spiller ind i den store stigning i antallet af 12-taller.

»Vi lever i en tid, hvor måske 75 procent af en årgang vælger at tage en studentereksamen, og fordi det er et nåleøje at komme igennem til et videregående studie bagefter, kender den enkelte lærer vigtigheden af at have høje karakterer. Uden at have statistisk belæg for det, tror jeg, at der er lærere, der - med de bedste intentioner - gerne vil hjælpe deres elever. Jeg vil ikke udelukke, at de er for flinke og giver højere karakterer, end der er belæg for,« siger Daniel Blum.

Eller som Johannes Grønager, Rektor på Tørring Gymnasium, udtrykker det:

»Lærerne er også presset, hvilket gør, at de ofte lader tvivlen komme de studerende til gode. Hvis lærerne er i tvivl, så giver de højere karakter.«

Unuanceret skala
Det er 10 år siden, at vi herhjemme gik over til den nye karakterskala, hvor 12-tallet altså er for den ypperste præstation. Årsagen til, at den gamle 13-skala blev skiftet ud, var, at der i den globaliserede verden som vi lever i, var behov for sammenlignelige karakterskalaer.

Men den nye 7-trins-skala er ifølge nogle rektorer netop en af årsagerne til stigningen i antallet af 12-taller.

»Der er for få karakterer i skalaen,« siger Lotte Büchert, rektor for Slagelse Gymnasium.

Sara har en dybfølt advarsel til alle nye studenter: - Se, hvad der skete med min bror
Sara har en dybfølt advarsel til alle nye studenter: - Se, hvad der skete med min bror

»Når du læser, hvad den højeste karakter gives for, så er det for 'få eller uvæsentlige fejl og mangler’. Så når du indretter eksamenssystemet efter fejlfinding, i stedet for hvad eleven egentlig kan, så bliver eleverne jo bare meget dygtige til ikke at lave særlig mange fejl.«

»Og der mener jeg, at den nye karakterskala mangler den højeste karakter for den exceptionelle præstation. De, der yder den præstation, får 12, men det er der en masse andre, der også gør - nemlig dem, der før fik 11. Jeg mener ikke, at lærere eller censorer giver forkerte karakterer, men tror desværre lidt, at der er situationer, hvor de giver et 12-tal, selv om de ikke burde,« siger Lotte Büchert om 7-trins-skalaen, der i sin relativt korte levetid adskillige gange er blevet udsat for massiv kritik - blandt andet for at være for unuanceret, og fordi laveste karakter er en minus-karakter.

Simone led af depression og angst: Nu er hun blevet student mod alle odds
Simone led af depression og angst: Nu er hun blevet student mod alle odds

Mulighed for snyd
Men det er ikke kun karaktergivningen, der er og har været udsat for kritik.

Hvor eleverne førhen ikke kendte til deres eksamensopgaven før de mødte op på gymnasiet, har man i dag såkaldte 24-timers eksamener, hvor man altså har 24 timer til at forberede sig før en mundtlig eksamen. Og til de skriftlige eksamener har man hel eller delvis adgang til internettet.

Begge dele givet mulighed for omfattende snyd, når eleverne således har kunnet købe sig til hjælp til en eksamensopgave. Sågar har kunnet ’bestille’ et 12-tal.

Isabella blev student efter en sej kamp - men fik ikke lov til at komme op på podiet
Isabella blev student efter en sej kamp - men fik ikke lov til at komme op på podiet

Ingen af de rektorer, som metroxpress har talt med, tror dog på, at stigningen i antallet af 12-taller udspringer af snyd. Tværtimod tror de, at sådan som eksamenerne er skruet sammen i dag, har de studerende mulighed for at yde en langt mere fokuseret indsats, som selvfølgelig også bidrager til antallet af 12-taller.

Jesper Vildbrand, som er rektor på Svendborg Gymnasium, mener eksempelvis, at karakterstigningen bl.a. skyldes, at eleverne er blevet bedre til at udnytte den faglige viden, de skal bruge.

»Samfundet og medierne har meget fokus på 12-tals studerende. Og den fokus betyder noget for mange studerende, som føler sig mere presset. Men også gør, at de bliver mere ambitiøse.«


'Årgang 0'-fyr er blevet student: Se de søde studenterbilleder
'Årgang 0'-fyr er blevet student: Se de søde studenterbilleder

Stigningen i antallet af 12-taller er dog ikke kun et stort plus. Næsten tværtimod, mener Daniel Blum fra Next Uddannelse København.

»Hvis vi får højere og højere karaktersnit, så medfører det kun skærpede krav på de videregående uddannelser, hvor adgangskravet vil stige. Og det er jo ikke hensigtsmæssigt. For dermed havner vi i en ond cirkel, hvis adgangskravene stiger til et karaktergennemsnit på 12,4 eller 12,7,« siger han og fortsætter:

»Bliver du en dygtigere kirurg af det? Gad vide, om tiden ikke er inde til, at de videregående uddannelser, der skal modtage eleverne, får lov til på deres egne præmisser at afgøre, om du er egnet eller ej i stedet for elevens karaktergennemsnit.«

Elever føler sig svigtet: Har fået mareridtsbesked kort tid før studenterkørslen
Elever føler sig svigtet: Har fået mareridtsbesked kort tid før studenterkørslen

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx