Af Ritzau - 17/08-16 21:32

Radikale søger opbakning så homoseksuelle kan donere blodRadikale søger opbakning så homoseksuelle kan donere blod

I anledning af Copenhagen Pride Parade fremsætter De Radikale forslag om at lade homoseksuelle donere blod.

storybild

De Radikale vil nu have ophævet forbuddet mod, at homoseksuelle mænd kan donere blod. (arkivfoto) (Billede: Scanpix/Brian Bergmann)

Det er på tide at få gjort op med en forældet regel, som hindrer homoseksuelle i at donere blod. Det mener De Radikale.

Forbuddet er med til at fastholde en sygeliggørelse og stigmatisering, som burde være lagt bag os på nuværende tidspunkt, siger Morten Østergaard, De Radikales leder.

- Vi synes ærlig talt, at det er en noget forældet skelen. Med de metoder man i dag har til at screene blodet, er der ikke faglige argumenter for denne forskelsbehandling.

- Vi kan se, at tiden er moden. Der er også andre lande, der er gået denne vej. Danmark har en stolt tradition for at nedbryde tabuer på dette område, og dette kunne være næste skridt, siger Morten Østergaard.

Forslaget vil blive fremsat, når Folketinget åbner til oktober. Inden da vil De Radikale søge opbakning fra partierne på Christiansborg.

Opfordringen kommer i forbindelse med festivalen Copenhagen Pride, som blev indledt tirsdag og slutter lørdag, hvor flere end 20.000 ventes at deltage i den årlige parade, der kan fejre 20 års jubilæum i år.

Det er Danmarks største festival for homoseksuelle, biseksuelle og transpersoner.

Forslaget om at lade homoseksuelle donere blod har været fremme før, men er aldrig blevet vedtaget. I dag kan gruppen ikke blive bloddonorer, fordi de anses for at have en større risiko for at være smittet med hiv og hepatitis end heteroseksuelle.

Men flere lande har lempet på deres forbud og gjort det afhængig af, om den enkelte homoseksuelle faktisk tilhører risikogruppen ved at have mange partnere.

I Sverige og Storbritannien har man åbnet for muligheden. Og USA ophævede sidste år forbuddet for homoseksuelle mænd og erstattede det med en regel om en 12 måneders karantæne siden sidste seksuelle kontakt.

For to år siden opfordrede Enhedslisten, SF, Dansk Folkeparti, Venstre, Konservative og Liberal Alliance den daværende sundhedsminister Nick Hækkerup (S) til at revurdere forbuddet.

Ifølge klinisk professor ved Københavns Universitet Jens Lundgren er der ingen faglig begrundelse for at nægte homoseksuelle mænd at donere blod.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx