Af - 23/12-16 06:23; Opdateret: 23/12-16 07:25

Kæmpeforurening stadig ikke renset i FredericiaKæmpeforurening stadig ikke renset i Fredericia

Miljøminister Esben Lunde Larsen (V) bliver beskyldt for næsten et års nøl i sag om udledning af 12.000 ton gødning i Fredericia af professor og kommune. S kalder ham i samråd.

storybild

(Billede: Sydøstjyllands Politi)

Hverken jord eller hav er renset, næsten et år efter godt 12.000 ton gødning og 2.000 ton palmeolie blev udledt i Lillebælt og området i nærheden, efter fem tanke brasede sammen på Fredericia Havn i Danmarks største forureningssag.

En gennemgang af sagens akter viser, at sagen er endt i en lang række møder og advokatbreve mellem kommune, Miljøstyrelsen og firmaerne Dan Gødning og Nagro, der ejer tankene, og som efterforskes af politiet for brud på miljøloven.

Havet i Danmark hiver efter vejret
Havet i Danmark hiver efter vejret

Professor i miljøret på Københavns Universitet Peter Pagh beskylder Miljøministeriet og Miljøstyrelsen for bevidst at undgå sagen.

- Sagen fra Fredericia er desværre endt med endeløse udvekslinger af korrespondance mellem kommune og Miljøstyrelsen. Kommunen kan bare afgøre, at der er en miljøskade, men det ønsker Miljøstyrelsen på alle mulige måder at forhindre, for så skal de sidde med sagen. Det gør, at der her et år efter ikke er gjort noget for at rense jord og natur, siger han.

Afgør kommunen, at der er sket en miljøskade, er det ministerens ansvar – og ham, som skal bruge penge på undersøgelser, søgsmål og miljørensningen, der alene for jorden er beregnet til 96 millioner kroner.

Pris for oprydning efter mega udslip: 100 millioner
Pris for oprydning efter mega udslip: 100 millioner

Tidligere borgmester Kenny B. Olsen (V), næstformand i Fredericias miljøudvalg, siger:

- Styrelsen forhaler sagen, der derfor er druknet i bureaukrati. Så jeg er desværre enig. Vi er endt med golde pletter, hvor der ikke kan gro planter.«

Socialdemokratiet kalder ministeren i samråd:

- Det er en meget voldsom kritik, som den her førende ekspert rejser af styrelse og Esben Lunde Larsen. Hvis ministeren ikke har gjort, hvad han kunne for at forhindre forurening og for at få renset jorden og vandet, så er det en meget alvorlig sag, siger Christian Rabjerg Madsen (S).

Miljøminister Esben Lunde Larsen (V) vil ikke udtale sig.


Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Skuespiller venter barn med sin...
bt.dk
'Regnede forkert med 55.000 - ups,...
bt.dk
Ronaldo chokerer under interview: Er...
bt.dk
Én spiller tager skylden for kæmpe...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx