Medicinalfirma afsløret: Skjulte unges selvmordsadfærdMedicinalfirma afsløret: Skjulte unges selvmordsadfærd

Børn og unge under 18 år har i årevis fået udskrevet antidepressiv medicin, selv om det nu viser sig, at der hele tiden har været klare beviser for, at den førte til selvmordsadfærd hos hver niende, viser nyt studie.

storybild

(Billede: Polfoto/AP)

Børn og unge under 18 år har fået antidepressiv medicin, som der fra starten var klare beviser for ikke havde anden effekt end øget risiko for selvmordsadfærd. Og det vidste producenten bag en af de populære piller allerede i 2001.

Det afslører et nyt studie i British Medical Journal, hvor en gruppe forskere genanalyseret et studie fra 2001, som medicinalfirmaet SmithKline Beecham stod bag.

Studiet har undersøgt 93 unge i alderen 12-18 år, som fik lægemidlet Seroxat. Ingen af de unge havde gavn af pillerne, men 11 ud af 93 udviklede selvmordstanker. Resultater, som blev holdt skjult i det oprindelige studie.

Ifølge Peter Gøtzsche, professor i klinisk forskningsdesign og analyse ved Københavns Universitet, har de skjulte oplysninger kostet menneskeliv:

- Firmaets svindel har kostet folks liv. Disse præparater kan drive helt almindelige mennesker til selvmord i hvilken som helst alder, siger Gøtzsche, som i sin seneste bog, ’Dødelig psykiatri og organiseret fornægtelse’, slår fast, at forbruget af psykofarmaka kan skæres ned med 98 procent.

Herhjemme er præparater som Seroxat med stoffet paroxetin udskrevet til 3.057 unge under 18 år siden år 2000, viser tal fra Statens Serum Institut.

I Europa har man advaret mod lægemidlet siden 2005, men alligevel har 1.442 under 18 år fået det i Danmark siden da.

Gravide på lykkepiller risikerer autistiske børn
Gravide på lykkepiller risikerer autistiske børn

Ifølge Doris Stenver, overlæge i Sundhedsstyrelsen, er det i klar strid med anbefalingerne.

- Det er mange unge, som har fået Seroxat med tvivlsom effekt og risiko for alvorlige bivirkninger. Selv om vi har advaret i produktresumeerne i flere år mod at bruge dem til unge, har nogle læger valgt at gøre det alligevel. Læger har fri ordinationsret.
Sundhedsstyrelsen har modtaget fire indrapporteringer om dødsfald, der knyttes til paroxetin. Heraf et selvmord.

- Det er stærkt kritisabelt, at de sådan snyder på vægten med egne data. Det burde være strafbart, og man skulle tro, nogle ville rejse sager mod dem.
Knud Kristensen, formand, Landsforeningen SIND

Firmaet bag antidepressiv-pillerne Seroxat, GlaxoSmithKline, oplyser til metroxpress, at man selv har stillet data til rådighed for forskerne som en del af firmaets åbenhedspolitik.

Resultaterne 'er på linje med', hvad man længe har vidst om pillerne, skriver firmaet.

- Der er en øget risiko for selvmordsadfærd blandt børn og unge, som får antidepressiver som paroxetin, skriver GlaxoSmithKline og pointerer, at der i dag står advarsler på pakkerne.

- Så vi mener ikke, at reanalysen påvirker patienternes sikkerhed.

Firmaet er ikke vendt tilbage med svar på, hvad man mener om, at oplysningerne om unges selvmordsadfærd ikke indgik i det oprindelige studie.

LÆS OGSÅ: Kendt psykiater betalt af pille-industrien

LÆS OGSÅ: Læger kaster lykkepiller efter børn og unge

LÆS OGSÅ: Lykkepiller til unge er kørt helt af sporet

LÆS OGSÅ: Kendte læger i krig over lykkepiller

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx