Af - 08/04-14 08:42; Opdateret: 08/04-14 09:10

Unge stofmisbrugere skal lokkes med gavekortUnge stofmisbrugere skal lokkes med gavekort

Unge, der er afhængige af hash og hårde stoffer, skal fremover belønnes med en tur i biografen eller et gavekort til en tøjbutik, hvis de møder op til behandling. Problematisk, mener tidligere misbruger

storybild

Kasper Blumensaat går i dag på teknisk skole i Randers, hvor han er i gang med at uddanne sig som murer. (Billede: Privatfoto)

Kasper Blumensaat husker tydeligt første gang, han satte ild til en velvoksen joint. Han var 11 år gammel og til fest med en gruppe ældre drenge fra sin skole.

Siden fulgte 10 turbulente år med et massivt pillemisbrug, der skulle dulmes af et endnu større hashmisbrug.

- Jeg kom i behandling første gang, da jeg var 16 år, men jeg fortsatte bare mit misbrug på behandlingsstedet. Det var meget terapeutisk behandling, men jeg mødte op, som det passede mig, så det hjalp ikke, siger han.

Fordommen lever: Pigerne rapser, drengene ryger hash
Fordommen lever: Pigerne rapser, drengene ryger hash

Først efter fem år i behandlingssystemet kunne Kasper Blumensaat kalde sig stoffri, og han er langt fra den eneste, der har haft svært ved at finde løsningen på sit stofmisbrug i de nuværende behandlingstilbud.

Således viser tal fra Center for Rusmiddelforskning, at kun hver fjerde ung er stoffri seks måneder efter at have været i behandling.

Derfor afsætter socialminister Manu Sareen nu 26 millioner kroner til et forsøgsprojekt i ni kommuner, så kommunerne kan blive bedre til at hjælpe unge mellem 15 og 25 år fri af stofferne.

Pusher bruger besked-apps til at sælge stoffer
Pusher bruger besked-apps til at sælge stoffer

Et af de nye initiativer er, at unge misbrugere blandt andet vil blive belønnet med tøjgavekort eller biografture, hvis de møder op til behandling.

Men det initiativ har den nu 24-årige Kasper Blumensaat, der på lørdag har været stoffri i tre år, svært ved at se ideen med.

- Det virker forkert. Du kan godt bruge dine penge på stoffer, for du får alligevel penge til tøj og mad. Vi misbrugere skal ikke have det for blødt, for når vi får en lillefinger, så tager vi hele armen, siger han.

Frank Jensen bruger 200.000 kroner på hash
Frank Jensen bruger 200.000 kroner på hash

Der er i alt knap 3.950 unge mellem 18 og 24 år i behandling for et stofmisbrug, viser de seneste tal fra Sundhedsstyrelsen fra 2011. Og gode erfaringer fra blandt andet USA får socialminister Manu Sareen til at tro på, at værdikuponer kan gøre flere danske unge stoffrie.

- I andre lande har det været et supplerende redskab til at motivere unge mennesker til at blive i deres stofmisbrugsbehandling, og det har vist gode resultater. En af de allerstørste udfordringer og problemer er nemlig at fastholde folk i behandlingen så længe, fordi det er et langt forløb. Nu får vi prøvet af, om man også kan bruge det i Danmark.

København vil igen forsøge fri hash: Regeringen hykler
København vil igen forsøge fri hash: Regeringen hykler

- Frygter du ikke, at de unge for eksempel omsætter værdikuponerne til stoffer?

- Nej, fordi det her handler ikke om kontanter eller store værdier. Det handler om at vise de unge tillid og respekt. Jeg har nemlig bare lagt mærke til en ting igennem 20 år som socialarbejder, det er, at hvis man udviser tillid, så får man også tillid igen, når man arbejder med unge mennesker, siger Manu Sareen til Metroxpress.

Forældre tvang 2-årig søn til at ryge hash
Forældre tvang 2-årig søn til at ryge hash

Regeringen har et 2020-mål om, at mindst halvdelen af de stofmisbrugere, der afslutter et behandlingsforløb, skal være enten stoffri eller opleve reduktion i stofmisbruget.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Peter Madsens forsvarer: Det foregik...
bt.dk
Kim blev ulovligt undersøgt af en...
bt.dk
Åh nej! Nyt snevejr på vej mod Danmark
bt.dk
Sexpiger, afpresning og misbrug af 50...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx