Landmænd forklarer svine-tæsk: Det er jo nok, fordi man bliver surLandmænd forklarer svine-tæsk: Det er jo nok, fordi man bliver sur

En række svinebønder har to eller flere gange fået sanktioner af myndighederne for at have slået deres grise med værktøj. Metroxpress sætter navn på nogle af dem.

storybild

Grisene her stammer fra Henrik Lund Poulsen, der er en af de 20 landmænd på den triste liste. (Billede: Fødevarestyrelsen )

20 svineavlere står på en trist liste hos Fødevarestyrelsen. De har to eller flere gange fået indskærpelser af myndighederne for slagmærker på deres slagtesvin.

Metroxpress sætter nu navn på nogen af de 238 svineproducenter, der ifølge en rapport fra Københavns Universitet, har fået en indskærpelse af Fødevarestyrelsen for at slå deres grise unødigt siden 2008. Det er godt hver tyvende af Danmarks 4.181 svinebesætninger.

Svarene er mange, da metroxpress ringer landmændene op.

- Det er jo nok, fordi man bliver sur på grisen. At man har haft en dårlig dag, siger landmand Peter Pedersen fra Nimtofte på Djurs, der har to sager.

Andre landmænd forklarer sig med: “det gik for stærkt” eller “Man rammer skævt.”

Typisk har grisen fået fem til 14 slag med en tatoveringshammer. Nogle grise er slået i hovedet, andre har ridser fra slag ned af ryggen.

Slagmærkerne bliver fundet, når grisene bliver indleveret til slagteriet, hvor de har fået mere, end de to slag de skal - et slag på hver skinke.

Danske svinetæsk vækker vrede i udlandet
Danske svinetæsk vækker vrede i udlandet

Formand for Svineproduktion i Landbrug og Fødevarer, Erik Larsen, kalder det “helt utilstedeligt”:

- Jeg tager stor afstand fra, at man banker sine grise.

I et svar til Folketinget, svarer fødevareminister Dan Jørgensen, at han finder strafferammen på op til et års fængsel tilstrækkelig, men, at han vil “vurdere om der er mulighed for yderligere initiativer.”

Men det er ikke nok, mener Venstres fødevareordfører Jan E. Jørgensen:

- Vi skal se på, hvilken straf de faktisk får. Der er tydeligvist problemer med brodne kar, der flere gange er taget for at mishandle grise.

20 landmænd er flere gange taget i grisebank
20 landmænd er flere gange taget i grisebank

metroxpress har fået udleveret 14 af de 20 landmænds sager ved at søge aktindsigt hos Fødevarestyrelsen.

Vi bringer dog kun navnene på de landmænd, der har haft en sag inden for de seneste to år:

Gitte Lerche-Simonsen ApS er blevet politianmeldt af Fødevarestyrelsen efter en sag den 24. april 2012 og en sag den 31. maj 2013.

- Vi beklager, at vores virksomhed er blevet anmeldt for overtrædelse af dyreværnsloven pga. overtatovering. Den handling er i direkte strid med virksomhedens dyrevelfærdspolitik. Den konkrete sag ledte derfor til øjeblikkelig bortvisning af den pågældende medarbejder samt indkaldelse af samtlige medarbejdere til orientering, siger Gitte Lerche-Simonsen.

Peter Pedersen fra Nimtofte har også to sager om mishandlede svin. Om de to sager fra 2008 og 2012 skriver Fødevarestyrelsen:

"Dyret skamferet med utallige slag fra siden af tatoveringshammeren ned over ryggen" og "3 søer leveret havde ridsemærker i huden på ryg og skinker".

Peter Pedersen beklager sagerne:

- Ja, det er det jo nok, fordi man bliver sur på grisen. At man har haft en dårlig dag. Det er nok sådan et eller andet. Jeg kan ikke nøjagtigt huske, hvad der skete den dag, jeg mærkede den. Men jeg vil da tro, at det har været, fordi jeg var i dårlig humør. Jeg er ikke ufejlbarlig, men siden har jeg måske solgt 20.000 grise, hvor der ikke har været problemer, siger han.

Danske svin får tæsk med jernkæder og værktøj
Danske svin får tæsk med jernkæder og værktøj

Henrik Lund Poulsen fra Erslev har også haft to sager fra 2013, hvor Fødevarestyrelsen blandt andet skriver:

"Soen havde fem tatoveringer på venstre skinke og 9 tatoveringer på højre skinke. Der var blødninger i underhuden og det underliggende fedtvæv helt ned i muskulaturen".

Svineavleren forsikrer dog, at medarbejderen, der mishandlede grisene, ikke længere er ansat på hans gård.

- Jeg ved det faktisk ikke engang selv. Jeg har været så uheldig at have haft en medarbejder, som gjorde det, da han læssede grisene. Han er ikke kommet med en god forklaring, og han er ikke længere på gården, siger Henrik Lund Poulsen.

Jens Jørgen Kristensen fra Skødstrup er den sidste svineavler med nyere sager på Fødevarestyrelsens triste liste.

Tilbage i 2010 skrev Fødevarestyrelsen "påføring af yderligere og unødvendig slag med tatoveringsammer i hovedet... har udsat dyret for høj grad af smerte, lidelse, angst og væsentlig ulempe", og svineavleren fik den 31. januar 2013 endnu en indskærpelse på grund af slagmærker på hans svin.

- Jeg har længe kæmpet for, at vi skal afskaffe de her tatoveringshamre, som os landmænd er forpligtiget til at bruge på vores grise. Det er synd for grisene og stresser os bondemænd. Jeg er så ked af de her sager, fordi grisene skal behandles ordentligt. - For 4 år siden, var jeg så uheldig at komme til at ramme en gris i hovedet med hammeren, siger Jens Jørgen Kristensen.

Kender du til sager om mishandling af svin? Så kontakt journalist Anders Borup Sørensen her.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Efter intensive forhandlinger:...
bt.dk
Midt i voldsom debat: Nye tal om...
bt.dk
50-årig verdensstjerne skal være far
bt.dk
Faxe vil ikke søge Wengers job: Mange...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx