Af Laura Rode Nygaard - 16/06-17 15:42

Jeanette så sin afdøde mand på en pakke smøger: Nu bliver sagen mere mystiskJeanette så sin afdøde mand på en pakke smøger: Nu bliver sagen mere mystisk

Mærkværdigt!

storybild

(Billede: Laura Rode Nygaard)

Ved du noget om sagen? Så hører vi gerne fra dig. Du kan kontakte os på 1929@bt.dk eller via vores Facebook.

Torsdag kunne BT fortælle om danske Jeanette Essler fra Rødby, der chokeret måtte sande, at hendes nu afdøde mand tjener som skræmmebillede på de grafiske sundhedskampagner på cigaretpakkerne. Det er både hun og hendes omgangskreds i hvert fald overbevist om, har hun fortalt til Folketidende.

Men i England sidder en anden kvinde og tror ikke sine egne øjne. Hun har nemlig fået fingrene i nøjagtig samme cigaretpakke. Og ifølge briten er det ikke Jeanette Esslers mand, men hendes egen afdøde far, der er blevet fotograferet, fortæller den 42-årige Jodi Charles til The Sun.

Samme oplevelse havde 53-årige Dorothy Bullock fra Wales. Men hendes mand, som hun hævder er på billedet, er levende. Billedet blev taget, mens han var indlagt med lungebetændelse, siger hun.

Det gippede også i 54-årige tyske Harald Molter, da han så billedet. Han mener nemlig, at han selv måtte være blevet fotograferet, da han blev indlagt og opereret i hjernen i 2001, mens Rafaelle Leon sidder i Italien og hævder, at manden på cigaretpakken er hans far.

Dansk kvinde i chok: Så sin afdøde mand på en pakke smøger
Dansk kvinde i chok: Så sin afdøde mand på en pakke smøger

I 2004 lavede EU deres katalog af advarselsbilleder til cigaretpakker, som medlemslandene frivilligt kunne vælge at bruge. I 2012 kom Danmark med på vognen, og i fem år har de danske cigaretpakker altså været prydet af ubehagelige skræmmebilleder flankeret af en tekst, der skal fortælle om de mange forfærdelige ting, som rygning gør ved en. I øjeblikket er der 42 forskellige billeder i rotation.

På ét af dem ser man en mand ligge i en hospitalsseng. Slanger går fra hans ansigt og ud af billedet. Hans øjne er lukkede, og munden står åben. 'Rygning er årsag til slagtilfælde og handicap', siger den dystre tekst over skræmmebilledet.

Og det er altså et billede, som flere synes at kunne genkende sig selv eller deres kære i.

Ifølge danske Jeanette Essler er det ikke bare hende selv, der måtte kigge en ekstra gang. Alle i Rødby kan se, at det er hendes afdøde mand, hævder hun. Og reaktionerne fra lokalområdet gør ondt.

»Jeg er blevet spurgt, hvor mange penge, jeg har tjent på det,« siger en fortvivlet Jeanette Essler til Folketidende.

Også walisiske Dorothy Bullock er sikker i sin sag, da også hun har fået reaktioner fra omverdenen.

»Jeg samlede beviser og prøvede at finde hoved og hale i det hele, da venner i Plymouth spurgte, hvad han lavede på en pakke cigaretter,« siger hun til The Sun med henvisning til sin lyslevende mand, som kortvarigt var indlagt for en ikke-rygningsrelateret lungebetændelse.

Hun mener, det må være taget på Llandough University Hospital i Cardiff, mens Jeanette Essler er sikker på, at det er taget på Slagelse Sygehus i 2013, hvor hendes mand lå i koma.

Sundhedsstyrelsen foreslår røgfrit Danmark
Sundhedsstyrelsen foreslår røgfrit Danmark

I forbindelse med Jeanette Esslers historie har Folketidende kontaktet Sundhedsstyrelsen, som ikke kan indhente oplysninger om personer på pakkerne og derfor heller ikke kan be- eller afkræfte Jeanette Essler i, at det faktisk er hendes afdøde mand på billedet. Den henviser til gengæld til EU-Kommisionens hjemmeside, hvor det fremgår, at alle afbildede personer har givet 'informeret samtykke'.

Over for The Sun fastholder EU-kommisionen, at ingen af de ovennævnte eller deres pårørende er blevet misbrugt i skræmmekampagnen. I forbindelse med britiske Jodi Charles har de været ude og offentligt afkræfte, at det skulle være hendes afdøde far.

»Vi er meget kede af den sorg, det har forvoldt denne unge kvinde, som tror på, at det er hendes far, der er afbilledet på advarslen om sundhedsfare. Efter at have sat oplysningerne om hendes far op imod identiteten på den person, der er afbilledet, kan vi dog kategorisk afvise, at manden på billedet er David Ross (Jodi Charles' far, red.)« siger en talsmand, som dog ikke ønsker at oplyse, hvem den mystiske mand i så fald er.

Ved du noget om sagen? Så hører vi gerne fra dig. Du kan kontakte os på 1929@bt.dk eller via vores Facebook.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx