01/07-14 10:53

I dag bliver det billigere at bruge mobilen i EUI dag bliver det billigere at bruge mobilen i EU

1. juli bliver det billigere at bruge mobiltelefonen i udlandet. Teleanalytiker mener, at det stadig er dyrt.

storybild

(Billede: Polfoto/arkivfoto)

Hvis du skal på sommerferie inden for EU, bliver det fra tirsdag billigere at bruge mobilen, hvis du skal gå på nettet, tale i telefon eller skriver sms-beskeder fra udlandet.

Ifølge Erhvervsstyrelsen vil forbrugerne således maksimalt komme til at betale 1,87 kroner per MB for brug af data inden for EU. Et telefonopkald koster nu 1,77 kroner per minut, mens det koster 0,46 kroner per minut at modtage opkald i EU. At sende en sms koster 0,55 kroner.

Snart kan du styre mobilen med øjnene
Snart kan du styre mobilen med øjnene

Nyt løfte: Helt slut med dyre mobilregninger på ferien
Nyt løfte: Helt slut med dyre mobilregninger på ferien

Trods prisfaldene skal man dog være varsom med at juble alt for meget. Sådan lyder vurderingen fra teleanalytiker Nicolas Fredriksen fra hjemmesiden telepristjek.dk.

- Det er blevet billigere, men det er stadig meget dyrt. Man kan sagtens risikere, at familiens mobilregning overstiger prisen for flybilletterne, når man tager sydpå, siger han.

- Det er altid en god idé at bruge wifi, når man tilgår nettet og slå mobildata fra, tilføjer Nicolas Fredriksen.

Siden 2007 har en EU-aftale gradvist sænket loftet på priser for roaming, som betyder en særlig takst for at bruge sin telefon i et andet land. Det er meningen, at roamingafgifterne i EU helt skal forsvinde i december 2015.

Men ifølge Nicolas Fredriksen kan teleselskaberne sagtens finde på andre måder at tjene penge på. Det er med andre ord ikke nok, at EU afskaffer roaming-afgiften.

- Det er en lidt molboagtig måde at regulere på. EU burde gå ind og regulere, det jeg kalder de effektive priser ved telefoni, så det også omhandler eksempelvis opkaldsafgifter, siger Nicolas Fredriksen.

Sommerstigninger: 3 hæver priserne
Sommerstigninger: 3 hæver priserne

Afsløring: Borgmester sagde ja til skatteyderbetalt telefonregning på kvart million
Afsløring: Borgmester sagde ja til skatteyderbetalt telefonregning på kvart million

Nogle teleselskaber tilbyder desuden såkaldte roaming-abonnementer, der betyder, at forbrugere kan indgå aftaler med selskaber i andre lande og derved betale lokale priser. Det kan være en god idé, mener Nicolas Fredriksen, men ellers lyder anbefalingen at købe et lokalt taletidskort.

De nye EU-regler om roaming-afgifter betyder, at der bliver sat en stopper for en regning, hvis dataforbruget løbet løbsk. Således skal teleselskaberne automatisk spærre for dataforbruget, når dataregningen er på 465 kroner.

LÆS OGSÅ: Odense borgmester fik telefonregning på kvart million efter ferie

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx