Af Sebastian Kirk - 25/01-18 19:25

Sager om hvalpefabrikker er fordoblet siden 2016Sager om hvalpefabrikker er fordoblet siden 2016

Antallet af sager om hvalpefabrikker er fordoblet på et år, viser ny opgørelse fra Dyrenes Beskyttelse.

storybild

Hunde på såkaldte hvalpefabrikker lever ofte under meget mere kummerlige forhold end dette.

Hvert år bliver hundredvis - hvis ikke tusindvis - af hundehvalpe født ind i kummerlige forhold i Danmark, hvor de risikerer sygdomme som følge af indavl, fejlernæring og omsorgssvigt.

Det viser en ny opgørelse fra Dyrenes Beskyttelse, der i 2017 fandt 47 såkaldte 'hundefabrikker' i landet - en fordobling i forhold til året før. Her er der folk, der systematisk avler hunde med det ene formål at tjene penge.

»Det er nogle skruppelløse mennesker, der ikke tænker på dyrevelfærd, og som gerne overtræder gældende lovgivning. De har ingen problemer med at avle meget hårdt på de her dyr og holde dem under kummerlige forhold,« forklarer Jens Jokumsen, chefkonsulent for familiedyr i Dyrenes Beskyttelse.

Det især er såkaldte moderacer, der bliver avlet på sådanne fabrikker - for eksempel engelske og franske bulldogs, bomuldshunde samt de mindste hunderacer.

»Efterspørgslen er stor, og det er let at komme af med dem. Sælger kan bare sige: 'Jamen, hvis du ikke tager den her hvalp nu, så kommer der en i eftermiddag og tager den'. Så køberne bliver også presset til ikke at tænke sig godt om og bare tage en hurtig beslutning,« siger Jens Jokumsen.

I Danmark er det Fødevarestyrelsen, der har ansvaret for at føre kontrol med hundeavlere. Men man kommer ikke problemet til livs uden en dedikeret myndighed, lyder det fra dyrevelfærdsorganisationen Anima.

»Det ville være godt, hvis vi havde et 'dyrepoliti' i Danmark, som man også har i Sverige og Norge, så der var en myndighed med viden på området og ressourcer til at tage sig af det. For behovet er der jo, kan vi se,« siger Animas daglige leder, Joh Vinding.

Hvis du skal have hund...

Jens Jokumsen giver her nogle gode råd til, hvordan du kan sikre dig, at en hundehvalp lever under ordentlige forhold:

  • »Spørg efter at se moren, og hvor hvalpen er vokset op. Vi har set eksempler på, at hvalpene bliver taget ind i hjemmet og solgt herfra, selv om de vokser op i en anden bygning.«
  • »Prøv at fornemme, om det virker som et ansvarligt sted. Det er et godt tegn, hvis sælger prøver at sikre sig, at du er klædt på til opgaven.«
Hvis du har en mistanke om, at der foregår noget ulovligt, kan du ringe anonymt til Dyrenes Beskyttelses vagtcentral på telefon 1812.

LÆS OGSÅ: Hvalpefabrikker er rykket ind på nettet

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Overraskende forudsigelse: Hamilton...
bt.dk
Morten måtte droppe studiet for at...
bt.dk
Par krævede erstatning for...
bt.dk
Så meget tabte Thomas sig under...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx