Af Daniel Seistrup - 05/05-17 04:00

Eksplosion på kinesisk fabrik rammer danske hospitalerEksplosion på kinesisk fabrik rammer danske hospitaler

En eksplosion på kinesisk fabrik betyder stor regning og alternativ medicin til danskerne

storybild

Modelfoto

Store prisstigninger og nødvendig brug af alternativ medicin er konsekvenserne efter, at en kinesisk fabrik, der producerer antibiotika til de danske hospitaler, er eksploderet.

Fabrikken producerede hovedparten af råvarerne til antibiotikaene Piperacillin/Tazobactam, der anvendes ved alvorlige infektioner, og grundet eksplosionen er der nu knaphed på stoffet i hele verden. Det kommer til at betyde en ekstra regning til de danske hospitaler på 35 mio. kr.

»Vi kommer til at betale en merpris for medicinen, fordi vi har fundet en anden leverandør af stoffet. Det synes vi, er nødvendigt, fordi patienterne, der har behov for det her stof, skal have det,« siger Flemming Sonne fra Amgros, som er de danske regioners lægemiddelsorganisation og dermed ansvarlig for indkøb af medicin til de danske hospitaler.

Danske myndigheder skal lære Kina at kontrollere medicin
Danske myndigheder skal lære Kina at kontrollere medicin

Hos den kinesiske leverandør betalte Amgros og regionerne 13 kroner per enhed, men hos den nye leverandør er prisen 660 procent højere, nemlig 84 kroner per enhed.

»Via den nye leverandør har vi købt 50.000 enheder til at sikre patienterne, det betyder en merudgift hos regionerne på 35 millioner for den samme medicin. De 50.000 enheder holder fem til seks måneder. Derefter håber vi på, at vores leverandør i Kina kan producere og levere til os igen,« siger Flemming Sonne.

Men mængden, som Amgros har købt fra den nye leverandør, er ikke nok til at kunne understøtte hele det behov, som der førhen har været brug for af Piperacillin/Tazobactam.

Derfor har danske hospitaler modtaget breve med handleplaner for, hvordan de skal benytte sig af alternativ medicin og spare på forbruget af Piperacillin/Tazobactam.

Men det har ifølge Dorte Kroman, Farmaceutisk Chef for Logistik i Region Hovedstaden, ikke store konsekvenser.

Patienter får flest kroniske smerter efter små operationer
Patienter får flest kroniske smerter efter små operationer

»Patienterne skal nok blive behandlet med en anden form for antibiotika. Det alternative stof kender de i forvejen godt til ude på sygehusene. Det, det betyder, er, at personalet på sygehusene nogle gange skal tænke anderledes end de plejer, da der muligvis skal benyttes et alternativt antibiotikastof til behandlingerne,« siger hun.

Den betragtning er overlæge på Mikrobiologisk Afdeling på Herlev Hospital Magnus Arpi til dels enig i. Han er en af de personer, der har været med til at skrive handleplanerne. Hvis de følges, mener han ikke nødvendigvis, at nogle patienter bør få alternativ medicin. Han bemærker dog, at reserve stoffet kan have bivirkninger.

»Problematikken ligger i, at noget af den alternative medicin giver øget risiko for svære diarré sygdomme og øget risiko for resistensudvikling,« siger han.

Kilde: Min Medicin

LÆS OGSÅ: Kommune får landets første påbud efter plejefirma-skandale

LÆS OGSÅ: Hpv-indberetninger blev halveret sidste år

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Politiet med nye oplysninger i...
bt.dk
'Paradise'-par havde sex på tv: Sådan...
bt.dk
FOA-formand slår fast midt i...
bt.dk
Gigantisk fiasko: Spillede Premier...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx