Af - 07/01-15 12:53

Ekspert: Selvskade er uhyggeligt vanedannendeEkspert: Selvskade er uhyggeligt vanedannende

Et stigende antal teenagere brænder, slår og skærer i dem selv, og det er et stort problem, fordi de unge bliver afhængige af at bruge smerten som løsning, advarer ekspert

storybild

(Billede: Polfoto)

Et stigende antal danske teenagere skader dem selv med vilje, og en undersøgelse fra 2011 viser, at hver femte gymnasieelev mellem 15 og 19 år har skåret, slået eller brændt sig selv.

Det gør Danmark til et af de lande i Europa med den højest rapporterede selvskade-rate, og problemet er stort for de unge, der skader sig selv regelmæssigt.

Danske unge sætter rekord i selvskade
Danske unge sætter rekord i selvskade

- Det er meget vanedannende i forhold til alkohol og andre rusmidler. Nogle undersøgelser tyder endda på, at det er en af de sværeste afhængigheder at komme af med igen, siger psykolog Lotte Rubæk, der er forfatter til bogen ”Selvskadens psykologi”, og har specialiseret sig i behandling af selvskadende adfærd.

Hun er en del af et forskningsprojekt omkring selvskade, der bekræfter, at adfærden er stærkt vanedannende. Når man skader sig selv, udløser kroppen endorfiner, der virker bedøvende, og som samtidig giver et "kick" ligesom en rusoplevelse.

Selvskade kan være værre end narkomisbrug
Selvskade kan være værre end narkomisbrug

- Man ser fuldstændig den samme udvikling som ved alkoholisme. Den selvskadende oparbejder en tolerance og har derfor behov for at skade sig selv oftere og voldsommere. Mange ender med at gå rundt med en genstand, de kan bruge til selvskade, og man ser også, at de oplever abstinenssymptomer, og at der er en stor risiko for tilbagefald, siger Lotte Rubæk.

Hun gør opmærksom på, at eskaleringen øger risikoen for, at de unge skader sig så voldsomt, at de dør af det, eller at risikoen for selvmord stiger, fordi de unge bliver mere og mere håbløse, når de oplever at effekten falder.

Selvskade ødelægger nemlig også livet for unge, fordi det forhindrer dem i at udvikle normale reaktionsmønstre, når de møder problemer.

- Det gav en følelse af kontrol, når jeg skar
- Det gav en følelse af kontrol, når jeg skar

- Det bliver en måde hurtigt at komme af med en negativ følelse, men det er et stort problem at håndtere følelser på den måde. De fleste begynder med at skade sig selv, når de er teenagere, og det betyder, at de får svært ved noget af det allervigtigste i livet senere hen. At knytte venskaber, få kærester - alt, hvad der involverer følelser og andre mennesker.

Og netop behovet for hurtig smertelindring frem for at kunne finde ud af at være i smerten og håndtere smerten over tid, når livet gør ondt, mener Lotte Rubæk er kendetegnende for den tid, vi lever i.

- Vi er opfostret med, at alt skal gå hurtigt og være effektivt, og er der noget, som gør ondt, så lindrer vi smerten med det samme. Vi tolererer ikke ubehag - hverken fysisk eller psykisk.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx