Af - 28/05-14 07:00; Opdateret: 28/05-14 11:48

Historisk: DF er nu Danmarks største partiHistorisk: DF er nu Danmarks største parti

Har partiformand Kristian Thulesen Dahl (DF) kurs mod Statsministeriet? Dansk Folkeparti er nu Danmarks største parti

storybild

Partiformand Kristian Thulesen Dahl (DF) har kurs mod rekordvalg til DF. Partiet er nu for første gang nogensinde Danmarks største parti i en vælgermåling. (Billede: polfoto/arkiv)

For første gang nogensinde er Dansk Folkeparti Danmarks største parti i en vælgermåling. Hvis der var folketingsvalg i dag, ville DF få 23,9 procent af stemmerne.

Partiformand Kristian Thulesen Dahl og co. overhaler dermed Løkkes bilagsplagede Venstre, der går voldsomt tilbage med hele 4,4 procentpoint til nu 21,3 procent. Det viser en måling, som YouGov har foretaget for metroxpress.

Messerschmidt slår Nyrups vilde rekord
Messerschmidt slår Nyrups vilde rekord

- Det er en meget dramatisk og opsigtsvækkende måling og en bragende succes for Kristian Thulesen Dahl oven på EP-valget. Holder det her frem til valgdagen, vil der være tale om et historisk jordskred, siger politisk kommentator på Børsen Helle Ib og tilføjer, at Thuelsen Dahl i den situation næppe vil stræbe efter statsministerposten:

- Han er klog nok til at vide, at han ikke kan samle Danmark som statsminister.

DF bliver fordoblet - Venstre får katastrofevalg
DF bliver fordoblet - Venstre får katastrofevalg

Målingen er ifølge Helle Ib et tveægget sværd, for udsigten til massiv indflydelse øger samtidig presset på DF-formanden for at levere klare svar på, hvorfor DF peger på Løkke som statsminister, som ifølge store dele af vælgerkorpset er moralsk anløben, og hvorfor DF peger på en Venstre-ledet regering, som vil have nulvækst i den offentlige sektor.

Partiformand Kristian Thulesen Dahl tager målingen med ophøjet ro, og gør det klart, at han ingen ambitioner har om at gå i regering efter næste valg.

- Det holder ikke frem til valgdagen. Lige nu ridder vi på en bølge på grund af EP-valgkampen, som lå godt til os. Men om noget tid, er vi tilbage på et mere normalt niveau, siger han og tilføjer:

- Vi får mest indflydelse ved at stå uden for regering. Det handler ikke om, at vi ikke vil tage ansvar. Vi jagter indflydelse, ikke ministerposter. Og vi får mest indflydelse ved at pege på en Venstre-ledet regering.

Vild måling: DF er nu større end Socialdemokraterne
Vild måling: DF er nu større end Socialdemokraterne

Professor og valgforsker Rune Stubager, Aarhus Universitet, påpeger, at man skal tilbage til den smalle V-regering fra 1973-1975 eller VKR-regeringen fra 1968 for at finde en situation, hvor landets største parti fra den vindende blok ikke leverede statsministeren.

Tilbage i 1968 blev den radikale Hilmar Baunsgaard statsminister, selv om De Radikale var mindre end både V og K. Oh i 1973 indtog Venstre Statsministeriet, selv om Fremskridtspartiet blev større end V ved jordskredsvalget.

Stubager vurderer på linje med Thuelsen Dahl selv, at DF får svært ved at holde sig foran Venstre frem til valgdagen:

- Enten forsvinder Løkke, eller også forsvinder sagen.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

'Jeg er gravid i syvende måned - og...
bt.dk
Kendt præst: Derfor hylder danskerne...
bt.dk
Beckham-søn viser sin nye tatovering...
bt.dk
Midt i sorgen: Her overrasker...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx