Af Niels Pedersen - 25/10-17 10:14

Lene meldte sig syg én dag efter dødsfald: Det fik kommunen til at sende tre breve og et spørgeskemaLene meldte sig syg én dag efter dødsfald: Det fik kommunen til at sende tre breve og et spørgeskema

Førtidspensionisten Lene Clausen fra Tisvilde var tynget af sorg, da hendes elskede nabo afgik ved døden, så hun tog en enkelt sygedag på arbejdet for at komme til hægterne igen. Men da hun dagen efter tjekkede sin e-boks, fik hun noget af et chok.

storybild

Lene Clausen fik tilsendt i alt 12 sider og et spørgeskema fra Gribskov Kommune efter en sygemelding på én dag. (Billede: Privat)

Gribskov Kommune havde sendt hende et fem sider langt brev og et spørgeskema, og det var kun begyndelsen. Lene Clausen er rystet over kommunen og anklager dem for at 'mistænkeliggørelse' og 'bureaukrati, når det er værst'. Kommunen mener, at de bliver pålagt en alt for stram kontrol med borgerne af regeringen.

»Jeg har lige mistet en nær ven og magter simpelthen ikke at udfylde det spørgeskema. De spørger også, hvornår jeg kan begynde at arbejde igen, men det var jeg allerede igang med, for jeg var tilbage på arbejde samme tirsdag. Kommunen skriver også til mig, at de gerne vil indhente oplysninger fra Skat om mig,« siger Lene Clausen til Ugeposten.

Lene Clausen blev udsendt som soldat under Balkankrigen og lider i dag af posttraumatisk stresssymptom, PTSD. Som førtidspensionist arbejder hun derfor kun syv timer om ugen fordelt på fem arbejdsdage på en skole i Hillerød. Så sygemeldingen den mandag, efter at naboen var død af kræft, betød et sygefravær på lidt under en time og et kvarter - svarende til en løn på 180 kroner.

Det var de penge, Gribskov Kommune ville undersøge, om Lene Clausen var berettiget til at få lønrefusion for.

Men hun nåede knap nok at fordøje det første brev, før der tikkede yderligere to breve fra kommunen ind i hendes e-boks. Om onsdagen fik Lene Clausen at vide, at kommunen allerede havde indhentet oplysninger fra Skat og konkluderede, at Lene Clausen ikke har ret til at få lønrefunderet sygedagpengene. 

»Jeg føler mig presset, mistænkeliggjort og trukket rundt i manegen af kommunen fuldstændig uden grund. Jeg har jo alligevel ingen medindflydelse på, hvad de afgør, så hvorfor skal jeg så trækkes igennem det spørgeskema. Og de vidste jo oven i købet, at jeg var tilbage på arbejdet dagen efter,« siger Lene Clausen til BT.

LÆS OGSÅ: 12-årige Anton mistede sin lillesøster: 'Det var den værste dag i mit liv'

Hun undrer sig især over, at kommunen sender hende i alt 12 sider og et spørgeskema på grund af én enkelt sygedag.

»Jeg skrev til kommunen, at jeg aldrig kommer til at besvare det spørgeskema. Og at al den tid, de har brugt på det her må have kostet meget mere end de 180 kroner,« siger hun.

Gribskov Kommune reagerede ikke på Lene Clausen henvendelse, men sendte hende en påmindelse om at besvare det via sms.

»Det er bureaukrati, når det er værst,« siger Lene Clausen og understreger, at det er kommunens praksis - og ikke personalet - hendes kritik er rettet imod.

Overfor Ugeposten erkender Gribskov Kommune, at Lene Clausen - og andre borgere i samme situation - bliver udsat for alt for meget pres og papirnusseri, når de sygemelder sig. Men centerchef i Center for Borgerservice og Beskæftigelse Peter Steen Olsen mener, at det er noget de danske kommuner er blevet pålagt ovenfra.

'Generelt kan jeg sige, at det virker både urimeligt og unødvendigt, at borgere skal forholde sig til adskillige sider med information og spørgsmål for bare en kort sygemelding. Systemet 'Mit sygefravær' er desværre centralt og ens for alle kommuner, og det skal i øjeblikket kunne rumme både meget korte og meget lange sygemeldinger. Det skal ændres hurtigst muligt, så vi undgår denne slags sager med unødvendigt bureaukrati,' skriver han i en mail til Ugeposten.

Derfor vil han nu kontakte innovationsminister Sophie Løhde (V) i bestræbelserne på at få lempet det bureaukrati, der skal sættes i værk, når en borger sygemelder sig.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Filmet på video: Talte prins William...
bt.dk
Fra Nansensgade til verdenssucces på...
bt.dk
Forhandlere er gået hjem: Her er...
bt.dk
16-årig dreng i kunstig koma efter...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx