12/11-17 10:16

Dronningen fejrer 150 år med danske sømandskirkerDronningen fejrer 150 år med danske sømandskirker

Søndag markeres 150-året for etablering af den første sømandskirke i udlandet i Holmens Kirke i København.

storybild

Markeringen af 150-året for den første danske sømandskirke i udlandet bliver med deltagelse af dronning Margrethe. Scanpix/Keld Navntoft/arkiv

København. 12. november 1867 var en historisk dag for de danske sømænd. Her blev den første danske sømandskirke i udlandet oprettet i Hull i England.

Søndag er der derfor festgudstjeneste i Holmens Kirke, hvor dronningen Margrethe deltager.

I løbet af de 150 år er der etableret danske sømandskirker rundt omkring i hele verden. De har gennem tiden haft stor betydning for de mange danske sømænd, når de var på langfart.

- Dengang havde man ikke moderne kommunikationsmidler, så kirkerne og især præsten var ofte højdepunktet for sømændene, fordi præsten kom om bord på skibet med breve og et lyttende øre, siger Anne Steffensen, formand for Danske Rederier.

Sømændene var væk i flere måneder ad gangen, og i modsætning til i dag havde de ikke mulighed for at tale med familie og venner hjemme i Danmark via telefonen eller internettet. Præsterne havde derfor en vigtig social funktion.

- Når sømændene kom i fremmed havn, var præsten et menneske, der kom og lyttede. De har selvfølgelig også haft det kristne budskab med, men for det meste lyttede præsten til sømændenes almindelige, menneskelige problemer, siger Anne Steffensen.

Meget har dog ændret sig siden da. I dag er sømændene ude i kortere tid, og de er ikke i havn i lige så lang tid som tidligere, og de har nu mulighed for at være i kontakt med familie og venner derhjemme.

- Men kirkerne har alligevel relevans i dag, fordi de er en mulighed for at snakke med et menneske, og det kan man stadig have brug for selv i dag, siger Anne Steffensen.

Det er i dag organisationen Danske Sømænds- og Udlandskirker, der administrerer kirkerne rundt omkring i verden. Men det foregår i samarbejde med Danske Rederier.

- Vi samarbejder om, hvor kirkerne skal ligge henne, og hvilken rolle kirkerne skal spille i de forskellige samfund, siger Anne Steffensen.

I dag er det ikke længere kirker, der kun er til for danske sømænd.

Nu bor der mange danskere rundt omkring i hele verden, og dermed bliver kirkerne også et samlingssted for de danskere, der bor i udlandet.

Kirkernes funktion har ændret sig, og udfordringen har været at følge med tiden og sikre, at det arbejde de laver, også er relevant i dag, både for sømændene og de danskere der bor i udlandet.

- Så en præst, der kommer om bord på det rigtige tidspunkt, er stadig vigtigt i dag, men det er klart, at det er i mindre grad end tidligere.

Der er i dag 53 sømands- og udlandskirker. Primært i Europa, men også i Mellemøsten, Asien, Nord- og Sydamerika.

/ritzau/

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Dansk realitystjerne jubler: 'Jeg har...
bt.dk
Flere nye tilfælde af frygtet sygdom...
bt.dk
Bror til fransk politihelt: Han...
bt.dk
Sanne Salomonsen: Derfor bliver...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx