Af - 15/06-16 04:00

Efter mega-udslip: Lillebælt plaget af iltsvind og algerEfter mega-udslip: Lillebælt plaget af iltsvind og alger

Der er iltsvind og flere alger i Lillebælt, efter at over 4.000 ton kvælstof blev ledt ud ved kæmpe forurening i februar, viser nyt notat. Fredericia Kommune forbereder mulig sag om miljøskade mod DanGødning.

Et videokamera fangede udslippet, der fandt sted den 3. februar 2016. Metroxpress har fået adgang til materialet via aktindsigt hos Fredericia Kommune. Se video i større format i vores videosektion Videoportal

Det kan i værste fald blive konsekvensen af det enorme udslip i februar, hvor over 4.000 ton kvælstof flød ud i Lillebælt, efter DanGødnings tanke kollapsede og brød i brand.

Et nyt notat fra Naturstyrelsen viser, at man i foråret har set langt flere alger, og at: ‘Ilt-svindet i Sydlige Lillebælt er opstået tidligere end normalt, og samtidigt ses et meget tidligt begyndende iltsvind i Nordlige Lillebælt’.

Fredericia Kommune lægger nu op til en miljøskadesag mod DanGødning, der kan løbe op i et trecifret millionbeløb, viser den foreløbige afgørelse.

Efter mega-udslip: Nu skal virksomheder undersøge forurening
Efter mega-udslip: Nu skal virksomheder undersøge forurening

‘Fredericia Kommune vurderer, at der er tilstrækkelig sandsynlighed for, at udslippet af gødning til Lillebælt udgør en overhængende fare for en miljøskade,’ skriver kommunen, som vil holde virksomheden ansvarlig:

‘Fredericia Kommune vurderer desuden, at DanGødning A/S skal anses som den ansvarlige.’

Sagen vil i givet fald være den første retssag i Danmark mod en forurenende virksomhed.

Udslippet kan ifølge kommunens konsulent i sagen, professor i marinbiologi Stiig Markager fra Aarhus Universitet, få alvorlige konsekvenser for vandmiljøet i Lillebælt.

- Afhængigt af vejret i sommer kan det ende i ingenting eller den store katastrofe. Hvis vi får en varm sommer uden blæsevejr, bliver bundvandet ikke iltet. Hvis der kommer under fire milligram ilt pr. liter, så forsøger fiskene at flygte, og kommer det under to milligram, så vil fisk og bunddyr som orme og muslinger begynde at dø, siger han.

DanGødning skal senest i dag svare kommunen, der først herefter vil udtale sig.

Glemte flydespærring: Fredericia-udslip af palmeolie kunne være stoppet
Glemte flydespærring: Fredericia-udslip af palmeolie kunne være stoppet

Hos DanGødning, der senest i dag, den 15. juni, skal svare kommunen, er lodret uenige i den foreløbige afgørelse.

Fredericia Kommune har dømt DanGødning på forhånd, og oplægget til at rejse en sag om miljøskade mod virksomheden bygger på et forkert grundlag.

Sådan lyder modsvaret fra DanGødning A/S, oplyser Søren Møgelvang Nielsen, kommunikationsdirektør i Danish Agro, som er medejer af DanGødning.

- Vi er ikke enige i udkastet til afgørelsen. Fredericia Kommune har handlet problematisk i sagen, og vi føler, at man har draget konklusionerne på forhånd, siger Søren Møgelvang Nielsen.

Dan Gødning afgiver i dag sit høringssvar til afgørelsen. Og det centrale punkt, virksomheden vil angribe, er grundlaget for konklusionerne.

Flere udslip fra firma bag Fredericia-katastrofe
Flere udslip fra firma bag Fredericia-katastrofe

- Man har bedt om en vurdering fra Aarhus Universitet. Men man spørger ikke, om det var sandsynligt, at der var en miljøskadet, man at man gerne vil have bevis for, at der var det, siger han og savner konkrete beviser for miljøskaden, siger kommunikationsdirektøren.

- Vi anerkender, at der er røget flydende gødning ud i Lillebælt. Men vi anerkender ikke de konklusioner, man har draget.

Søren Møgelvang Nielsen, kommunikationsdirektør i Danish Agro, medejer af DanGødning.

Tidligere har DanGødning svaret kommunen, at de mener, at hovedparten af gødningen fordampede i branden, og at ulykken var udløst af en tredjepart. Første forklaring afvises af kommunen, og den anden forklaring afvises af politiet, der ikke har fundet beviser for ulykken.

Fredericia Kommune skal tage endeligt stilling i sagen, når DanGødning har udtalt sig. Herefter skal Miljøstyrelsen afgive et såkaldt bindende svar og siden beslutte, om der skal rejses en sag om miljøskade.

Hverken Fredericia Kommune eller Miljøstyrelsen ønsker at udtale sig i sagen på nuværende tidspunkt, oplyser de metroxpress.

LÆS OGSÅ: Gift i muslinger koster Stig 100.000 om ugen: Det er rimelig træls

LÆS OGSÅ: Muslinger ved Jyllands kyst er fyldt med gift

LÆS OGSÅ: Indsmurte børn og svaner: Sådan plages danske strande efter miljøkatastrofe

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx