Af - 21/01-16 04:00; Opdateret: 21/01-16 07:49

Her ryger hver sjette gravide danskerHer ryger hver sjette gravide dansker

På landsplan ryger hver tiende gravid, men i Region Sjælland gælder det hver sjette. Stærk afhængighed og sociale problemer kan være årsag, mener eksperter.

Bildstrecke im Grossformat »

Hver dag tænder hver tiende gravid en cigaret, selvom det er skadeligt for barnet.

Tal fra Sundhedsdatastyrelsen viser, at 11 procent af de gravide på landsplan røg dagligt i 2014, men særligt i Region Sjælland, er der problemer med at kvitte smøgerne.

Her ryger hver sjette under graviditeten, og det er rigtig skidt for det ufødte barn.

- Barnet får ikke alt det ilt, det har brug for, når man ryger. Det medfører, at barnets vægt bliver mindre, og det skyldes at alt inklusiv hjernen og alle organerne bliver mindre, siger jordemoder på Rigshospitalet, Dorte Bertelsen.

Ifølge leder af Stoplinien, Lene Krusaa, ved kvinderne godt, at det er sundhedsskadeligt for barnet at ryge, men alligevel taber de kampen til rygetrangen.

- De, der fortsætter, er typisk dem, der har andre ting at bøvle med i deres liv. Mange af dem er under 20 år, har ingen uddannelse, har måske psykiske udfordringer og har ofte aldrig haft et ønske om at blive gravid, siger hun.

Specialkonsulent i Sundhedsstyrelsen, Mads Lind, stemmer i og tilføjer:

- Graviditet er typisk noget, der får folk til at holde op. Men dem, der så ikke gør, vil givetvis være dem, der er mest afhængige, siger han.

Rygning, mobilsnak og dårlig opførsel: Københavnerne klager over buschaufføren
Rygning, mobilsnak og dårlig opførsel: Københavnerne klager over buschaufføren

Gennem de seneste fem år er tallet for gravide rygere stagneret over ti procent. Hvis flere skal blive røgen kvit, skal der en forebyggende indsats til, lyder det fra Mads Lind.

- På langt sigt handler det om generelt at begrænse tobak, så færre piger ryger. Her kan man ud over hjælp til rygestop arbejde for, at færre starter.

Gravide dropper rygestopkurser
Selvom det er gratis, kniber det med, at de gravide rygere tilmelder sig de kommunale rygestopkurser.

Det fortæller leder af Stoplinien, Lene Krusaa, til metroxpress. Ifølge Lene Krusaa skyldes fraværet, af de rygende, vordende mødre at de er bange for reaktionen fra de øvrige kursusdeltagere.

-Kommunerne har typisk generelle rygestopkurser til alle, der gerne vil stoppe med at ryge. Men ofte ønsker de gravide ikke at deltage, hvis de skal sidde på hold med andre rygere, fordi de tit ser ned på dem, når de fortsætter deres rygning under graviditeten, siger hun.

Norske læger: Forbyd cigaretsalg for alle født efter år 2000
Norske læger: Forbyd cigaretsalg for alle født efter år 2000

Ifølge tal fra Sundhedsdatastyrelsen lykkes det en tredjedel af kvinderne at droppe smøgerne i løbet af graviditeten. Skal det lykkes at blive helt røgfri, kræver det især støtte fra de nærmeste i omgangskredsen, lyder det.

-Den letteste støtte er gennem partneren, da det er ham, hun er mest sammen med. Men støtten kan også komme fra veninden eller ens forældre. I virkeligheden handler det bare om, at man har én, man kan læne sig opad, og som kan hjælpe én til at ændre de her mønstre, siger Lene Krusaa.

Røg skader kæledyr: Katte slikker nikotin ind i kroppen
Røg skader kæledyr: Katte slikker nikotin ind i kroppen


Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx