Af - 23/04-15 20:11; Opdateret: 23/04-15 20:21

WTF…? Danmark er ikke længere det lykkeligste sted i verdenWTF…? Danmark er ikke længere det lykkeligste sted i verden

FNs World Happiness Report er netop udkommet, og Danmark er ikke længere nummer 1. Et fald i det gennemsnitlige lykkeniveau er en af årsagerne, lyder det fra ekspert Lykkeforskning.

Bildstrecke im Grossformat »

I 2012 og i 2013 var danskerne verdens lykkeligste folk, og journalister og livsstilseksperter fra nær og fjern trådte nærmest hinanden over tæerne i forsøget på at finde ud af, hvorfor FNs World Happiness Report placerede det lille land mod nord øverst på listen over verdens lykkeligste nationer.

I dag blev FNs World Happiness Report 2015 offentliggjort ved en pressekonference i New York, og rapporten viser, at Danmark i år må tage til takke med en tredjeplads. Slået af Schweiz på en førsteplads og Island på andenpladsen.

Ifølge Meik Wiking, direktør ved Institut for Lykkeforskning, er der forskellige årsager til tilbagegangen:

- Vi er faldet til tredjepladsen – både fordi det gennemsnitlige lykkeniveau i Schweiz er steget – og gennemsnittet i Danmark er faldet siden den første World Happiness Report, siger han i en pressemeddelelse.

Danmark får grov sviner af amerikansk skribent
Danmark får grov sviner af amerikansk skribent

Blandt de seks parametre, der forklarer størstedelen af variationen blandt de i alt 158 lande, som indgår i undersøgelsen, klarer Schweiz sig betydeligt bedre på bruttonationalproduktet per indbygger. Rige lande er generelt lykkeligere end fattige lande. Men andre faktorer end velstand har også stor betydning.

- Island, der indtager andenpladsen, klarer sig eksempelvis bedre end Danmark på den faktor, der hedder social support, forklarer Meik Wiking. Faktisk er Danmark et af de lande, der er gået mest tilbage siden den første World Happiness Report.

Forskere: Derfor er danskerne verdens lykkeligste folk
Forskere: Derfor er danskerne verdens lykkeligste folk

Danmark scorer topplacering: Er blandt verdens bedste lande
Danmark scorer topplacering: Er blandt verdens bedste lande

Island er samtidig en af de helt store højdespringere. Med en 20. plads i 2012, en 9. plads i 2013, og en dyb økonomisk krise i 2008, er Island et overraskende indslag i top 3. Ifølge rapporten er én af årsagerne til Islands succes, at de har klaret sig opsigtsvækkende godt igennem den økonomiske krise, på trods af, at de var én af de hårdeste ramte nationer.

Om Danmarks nye placering siger Meik Wiking:

- Det er selvfølgelig ærgerligt, at Danmark mister førstepladsen, til trods for at der også i tidligere målinger har været et tæt løb mellem landende i topplaceringen. Men set på global plan, er der mange grunde til at glæde sig over resultaterne i den nye rapport. Det er meget positivt, at der er flere lande, hvor befolkningens trivsel er steget, end der er lande, der er gået tilbage i målingen, siger han.

Sådan ser top 50-listen ud:

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx