Af Maria Cuculiza - 11/09-13 18:20; Opdateret: 11/09-13 20:15

Ministerium får tæv for dårlig sikkerhed i ArktisMinisterium får tæv for dårlig sikkerhed i Arktis

Det danske forsvar har ikke taget nok hensyn til miljøet ved Arktis

storybild

(Billede: Polfoto)

Forsvaret har ikke styr på noget som helst i Arktis.

Man har ikke beskæftiget sig med risikoen for forurening, og sker der en ulykke har man ikke udstyr til at redde mennesker, miljø eller dyr.

Det fremgår af en rapport fra Statsrevisorerne, som netop er blevet offentliggjort.

Metroxpress har hen over sommeren i en længere artikelrække beskrevet hvordan Forsvarsministeriets utilstrækkelige beredskabsplaner, en lemfældig sikkerhedslovgivning omkring krydstogtskibe og oliegiganternes oliejagt truer havmiljøet i Arktien. Analyser og beskrivelser, som Statsrevisorernes nye rapport bekræfter.

Statsrevisorerne kritiserer nemlig i skarpe vendinger, at 'Forsvarets indsats med at overvåge havmiljøet og håndhæve havmilrådgivningen i Grønland har været utisltrækkelig, at forsvaret ikke har vurderet risikoen for forurening af havmiljøet og kalder det 'foruroligende', at Danmarks indsats 'ikke i tilstrækkelig grad er tilpasset' de nye farer for mennesker og miljø, som er opstået af stærkt øgede krydstogssejlladser, havundersøgelser og olieefterforskinger.
I Greenpeace, som i juni fik foretaget en analyse af den danske beredskabsplan, siger Niels Fuglsang:

- Det er en voldsom kritik, som man bliver nødt til at tage konsekvenserne af, for når man ikke kan stå inde for sikkerhed og beredskab, må man jo stoppe boringerne. Der står jo klart og tydeligt i rapporten, at det danske udstyr til redning og forureningsbekæmpelse slet ikke er egnet til Arktiske forhold. Et stop er nødvendigt, for man kan jo ikke fortsat have en beredskabsplan, som går ud på at krydse fingre og håbe på det bedste, siger han.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

TV 2-vært efter Yahya-stunt på live...
bt.dk
FCM-guldvindere: 'Stakkels' Brøndby...
bt.dk
Denne pølsevogn skal lukke, fordi den...
bt.dk
Ny forskning: Derfor må du IKKE sove...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx