Af - 15/06-15 06:11

Fire ud af ti flygtninge består ikke prøve i danskFire ud af ti flygtninge består ikke prøve i dansk

De godt 50.000 udlændinge på danske sprogskoler er fraværende fra hver tredje time. Fraværet er højere for udlændinge på kontanthjælp.

storybild

43 procent af alle flygtninge og familiesammenførte består ikke dansk studiet indenfor de nominerede tre år. Fraværet fra sprogskolerne er for udlænding på dagpenge næsten 39 procent. (Billede: Polfoto)

Mere end fire ud af ti flygtninge og familiesammenførte består aldrig dansk.

Alle udlændinge bliver tilbudt mindst 15 timer om ugen i dansk på en sprogskole.
Men ‘43 procent af de nyankomne flygtninge og familiesammenførte havde ikke bestået en prøve i dansk inden for de tre år, som danskuddannelsen var berammet til,’ ifølge Rigsrevisionen.

- Hold da op, det er ringe. Det er jo grundlæggende for at kunne være borger i Danmark, skriver SF’s integrationsordfører, Karina Lorentzen.

Siden har man udvidet undervisningen til fem år.

Mange møder slet ikke op. Således blev de 53.784 kursister væk fra mere end hver tredje undervisningstime i 2013, viser en opgørelse fra Ankestyrelsen. Blandt udlændinge på dagpenge og kontanthjælp er fraværsprocenten 39 og 36 procent.

BULLSHIT-barometer: Er flygtninge job-parate, selvom de ikke kan dansk?
BULLSHIT-barometer: Er flygtninge job-parate, selvom de ikke kan dansk?

Formand for De Danske Sprogcentre Poul Neergaard siger, at nogle mangler motivation:

- Vi er blot et tilbud, og mange prioriterer arbejdet først. Det samme gælder for dagpengemodtagere, hvor kommuner prioriterer at få dem i aktivering, i stedet for at de passer deres undervisning, siger han.

Rigsrevisionen kritiserede i februar, at Undervisningsministeriet fra 2011 ‘gennem en årrække har været bekendt med, at kommunernes pædagogiske tilsyn med danskuddannelsen har været utilstrækkelig’.

Norge sætter pris på ekstra syriske flygtninge: 3,5 mia
Norge sætter pris på ekstra syriske flygtninge: 3,5 mia

- Enten er sprogskolerne for dårlige, eller også er problemet hos de studerende. Der er ingen tvivl om, at nogle flygtninge ikke magter at lære sprog, og at andre er analfabeter. Man skal skabe motivation for at få dem til at møde op, siger integrationsforsker Mehmet Ümit Necef, SDU.

Socialdemokraterne, som er ansvarlige for de to ministerier, centrene hører under, er ikke vendt tilbage.

LÆS OGSÅ: Q om Venstres asyludspil: Samme vin på nye flasker

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx