Af - 27/08-14 12:01; Opdateret: 27/08-14 13:12

Upsy, Daisy: Fejl gør Kongehuset 22 millioner kroner dyrereUpsy, Daisy: Fejl gør Kongehuset 22 millioner kroner dyrere

Finanslovens post for Kongehusets statsydelse har i årevis undervurderet, hvor meget den kongelige familie får udbetalt.

storybild

Kongehuset var i 2013 traditionen tro til stede ved Folketingets åbning den første tirsdag i oktober. Fremover skulle den kongelige families årpenge gerne fremgå mere præcist af finansloven, håber regeringen. (Billede: Polfoto)

Med et forslag om at øge Kongehusets post på finansloven med 8,7 millioner kroner forsøger regeringen nu at rette op på, at Folketinget i årevis har vedtaget urealistisk lave bud på, hvad den kongelige familie kommer til at koste skatteyderne.

Hvad siger Regentparret selv til de ekstra penge? Kom med dit bud i en taleboble her.

I 2013 modtog dronning Margrethe og hendes familie således 6,6 millioner kroner mere end de 96,8 millioner, som ifølge finansloven var afsat til dronningen og "Medlemmer af det kongelige hus". Sammenlagt har Kongehuset modtaget 22,4 millioner mere end ventet siden 2009, viser metroxpress' beregninger.

Kritik: Regeringen er for optimistisk
Kritik: Regeringen er for optimistisk

Ifølge Statsministeriet skyldes afvigelsen, at Kongehusets apanage bliver justeret efter et andet løn- og prisindeks end det, der bruges til at fremskrive udgifterne på finansloven.

Den kongelige families "statsydelse" skal ifølge den såkaldte "civillistelov" reguleres to gange om året, så den følger Danmarks Statistiks lønindeks. Og da det indeks er steget mere end det generelle Finansministeriets "generelle pris- og lønforudsætninger", som bliver brugt til at fremskrive finanslovens poster, har Kongehuset hvert år siden 2009 fået mere udbetalt, end der var afsat på finansloven.

Sønderjyderne går amok! Raser over Joachim
Sønderjyderne går amok! Raser over Joachim

Af samme grund kommer Kongehuset formentlig til at få udbetalt mere end de 96,8 millioner kroner, som er afsat i år. Det beløb blev overskreddet allerede i 2010, mens udgifterne til den kongelige familie i 2013 sammenlagt endte på 103,4 millioner kroner.

Derfor har regeringen nu foreslået at afsætte knap 106 millioner kroner i 2015 for at udjævne forskellen mellem finansloven og det reelle beløb.

- Med justeringen sikres der nu bedre overensstemmelse mellem opregningsindeksene i civillisteloven og på Finansloven, oplyser Statsministeriet, der understreger, at Kongehuset "ikke tilføres flere penge end hidtil".

Corydon afviser at være jubeloptimist: Vi er ansvarlige
Corydon afviser at være jubeloptimist: Vi er ansvarlige

Samtidig vil finanslovens poster over Kongehusets apanage fremover blive beregnet med det rigtige indeks for at mindske risikoen for afvigelser.

Og det virker som en fornuftig beslutning, mener økonomiprofessor Henrik Jensen fra Københavns Universitet.

Alexandra får flere penge end Mary: Skandale mener ekspert
Alexandra får flere penge end Mary: Skandale mener ekspert

- I en statsbudgetsammenhæng er det peanuts, og nogle gange skal man af lovmæssige årsager bruge et særligt indeks, selv om et andet er mere præcis. Men det er pragmatisk at ændre det, siger han til metroxpress.

Enhedslisten vil have mindsteløn til nyttejob
Enhedslisten vil have mindsteløn til nyttejob

SF vil ændre dagpenge i finanslov - trods Thornings nej
SF vil ændre dagpenge i finanslov - trods Thornings nej

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Forældre raser over børne-program på...
bt.dk
Tidligere Playboy-model' står frem...
bt.dk
Politiet vil i kontakt med folk, der...
bt.dk
Se billedet: 'Årgang 0'-Rachel med...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx