Af Ritzau - 23/09-16 07:03

Kina bad studerende hylde politiker under dansk statsbesøgKina bad studerende hylde politiker under dansk statsbesøg

21 studerende skulle i 2013 sørge for, at kinesisk politiker kunne køre gennem København uden at tabe ansigt.

storybild

Yu Zhengsheng er nummer fire i magthierarkiet i det kinesiske kommunistparti. (Billede: Scanpix/Greg Baker)

Under et statsbesøg i København i 2013 bad kinesiske myndigheder 21 studerende i Danmark om at spille "demonstranter", der skulle hylde den højtstående politiker Yu Zhengsheng.

De studerende fra Kina fik også til opgave at skærme kritiske aktivister af, og det foregik alt sammen med Københavns Politis viden.

Det viser en politirapport fra Københavns Politi ifølge Radio24syv.

Af politirapporten fremgår det, at de kinesiske studerende blev kørt rundt i en bus sammen med den officielle delegation fra Kina.

Deres opgave var ifølge Radio24syv at springe ud af bussen og demonstrere til fordel for Yu Zhengsheng, hvis han blev mødt af kritiske demonstranter.

Politirapporten viser kommunikationen mellem politiets kommandostation og patruljer på gaden.

Her fremgår det ifølge Radio24syv direkte, at demonstranterne "er der for at gå hen foran Falun Gong eller nogle andre. Lige som vi har oplevet før. De er der for at afskærme det, Zhengsheng ikke må se i Danmark".

Den kinesiske gæst måtte ikke "forulempes" og om nødvendigt måtte den kinesiske delegation køres en omvej, hvis der var meldinger om demonstranter på den rute, delegationen skulle følge, står der i rapporten.

Benny Brix, talsmand for Falun Gong-bevægelsen i Danmark, siger, at han er rystet over de danske myndigheders adfærd.

- Det er meget tragisk, at en lille snæver elite i Danmark så ensidigt følger et totalitært diktatorisk regime på dansk jord, siger han blandt andet til Radio24syv.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx