11/08-17 14:43; Opdateret: 11/08-17 14:54

Boligforeninger frygter højere husleje med statslånBoligforeninger frygter højere husleje med statslån

Regeringen foreslår at lade staten overtage 90 procent af udlånet til den almene boligsektor.

storybild

København. Danmarks Almene Boliger (BL) er meget skeptisk over for regeringens forslag om at lade staten overtage 90 procent af udlånet til den almene boligsektor.

Det siger administrerende direktør i BL, Bent Madsen, i en pressemeddelelse.

- Ved at komme ind i et system med statslån, kommer vi meget tæt på staten. Vi kan på den måde blive en del at det politiske spil om de årlige finanslove, hvilket kan være ustyrligt og risikabelt.

- Det er ikke godt for stabiliteten og den langsigtede planlægning, ligesom man godt kan frygte, at det i sidste ende kan betyde højere huslejer for almene beboere, siger han.

Forslaget om statslån til den almene sektor skabte tidligere på sommeren stor debat internt i regeringspartiet Venstre. Forslaget var uliberalt, lød kritikken.

Bent Madsen kalder det et tilbageskridt at komme tættere på staten.

- Jo tættere vi kommer på staten, jo nærmere kommer vi på at erstatte almene boliger med det, vi kender fra udlandet, hvor man bruger såkaldt social housing.

- Det vil være et kæmpe tilbageskridt, siger Bent Madsen.

Hvis staten yder lån til den almene sektor, vil den kunne tilbyde en lavere rente, fordi staten kan låne penge til en lavere rente, end realkreditinstitutterne kan.

Derved vil staten faktisk spare penge, fordi den vil skulle yde et lavere tilskud til de almene boliger.

Netop derfor ser transportminister Ole Birk Olesen (LA) ikke noget problem i, at staten med denne manøvre fortrænger private realkreditvirksomheder fra et stort forretningsområde.

- Selvfølgelig vil realkreditten have så mange kunder som muligt, men den har jo ikke krav på at låne penge ud til den almene boligsektor, sagde han til Ritzau, da han præsenterede forslaget.

Det oprindelige forslag lød på, at staten skulle overtage alle lån. Men efter den kraftige interne kritik i Venstre er der blevet indgået et kompromis om, at staten overtager 90 procent af lånene.

/ritzau/

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kim blev ulovligt undersøgt af en...
bt.dk
Peter Madsen i retten: Derfor rejste...
bt.dk
Loch Ness-lignende dyr skyllet op på...
bt.dk
Se billedet: 'Gift ved første...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx