Af - 30/08-16 04:00

Politiet aflytter færre narkokriminellePolitiet aflytter færre narkokriminelle

Antallet af aflytninger af kriminelle er faldet markant, viser nye tal. Politiet dropper især at efterforske narkosager på grund af mangel på ressourcer, lyder det fra politikredsene.

storybild

(Billede: Søren Bidstrup)

Kriminelle i narkomiljøet lever livet mindre farligt for tiden. For mens politiet er travlt optaget af at bevogte terrormål og føre kontrol ved grænserne, er antallet af aflytninger faldet markant.

Ifølge nye tal fra Rigsadvokaten er antallet af aflytninger af kriminelles telefoner og internetbrug faldet med over 30 procent fra 2014 til 2015. Inden for narkokriminalitet er antallet af personer, der blev overvåget, halveret.

Fra politikredsene lyder forklaringen, at faldet kommer ‘som følge af omfanget af politiets beredskabs- og bevogtningsmæssige opgaver i 2015’.

- Det er en kendt sag, at politiet den seneste tid har været nødt til at prioritere blandt andet grænsekontrol og sikkerhedsopgaver i København, samtidig med at vi også vil sikre en god betjening af borgerne i det daglige. I den forbindelse kan blandt andet narkoefterforskninger, som jo typisk starter op på politiets eget initiativ, være blevet udskudt, siger politiinspektør Michael Kjeldgaard fra Nationalt Efterforskningscenter.

EU-lande vil både aflytte og sikre borgere mod aflytning
EU-lande vil både aflytte og sikre borgere mod aflytning

Finn Holm, tidligere efterforsker af narkosager gennem 23 år, er ikke i tvivl: De færre aflytninger gør livet nemmere for især de narkokriminelle.

- Efterforskningen af narkohandlere bliver nedprioriteret, fordi det er der, man kan spare, i modsætning til drabssager, hvor politiet skal reagere. Det er den fremadrettede efterforskning, som politiet selv sætter i gang, som er dyr og tager lang tid, og som bliver nedprioriteret nu. Og når politiet aflytter færre, har narkohandlerne det nemmere. Det er hævet over enhver tvivl, siger han.

Det afspejler sig også i tallene fra Rigsadvokaten, at det netop er på narkoområdet, at der bliver aflyttet mindre, mens det i drabssager forholder sig anderledes. Her er antallet af aflytninger steget fra 433 til 532 fra 2014 til 2015, mens det samlede antal aflytninger altså er faldet markant.

Internt i politiet er der stor frustration over, at man ikke har ressourcerne til at starte efterforskning af store sager op.

Aflytning fælder seks mænd for hvidvask for millioner
Aflytning fælder seks mænd for hvidvask for millioner

Ifølge næstformand i Politiforbundet Claus Hartmann har politiet i de seneste år droppet sager på grund af ressourcemangel.

- Det, vi hører ude fra vores medlemmer, er, at de er frustrerede over, at de står i bevogtningsopgaver, mens der hjemme på skrivebordet ligger efterforskninger, der skulle have været håndteret. Det er den situation, vi er i, siger han.

»Hvis det alene skyldes, at politiet ikke har tid til at efterforske – og det er der jo meget, der tyder på – så er det rigtig uheldigt. «
Claus Hartmann, næstformand i Politiforbundet.

Justitsminister Søren Pind (V) ønsker ikke at kommentere udviklingen. Hans kommunikationsmedarbejder henviser til en tale, ministeren holdt på Politiskolen den 26. april. Dengang lød det fra Pind:

- De nye opgaver med terrorbevogtning og grænsekontrol betyder samlet set, at der lige nu sker mærkbare omprioriteringer i alle landets politikredse. Faktisk svarer omprioriteringerne til en hel politikreds, der ikke løser sine vante opgaver.

Samlet antal indgreb i meddelelseshemmeligheden, hvilket dækker over aflytninger, overvågning af internet til indhentning af teleoplysninger.

Ser man specifikt på narkokriminalitet er der tale om et fald på over 30 procent fra 2014 til 2015.

Endnu større er faldet, hvis man ser på antallet af personer, der bliver aflyttet i sager om narkokriminalitet.

Læse hele rapporten fra Rigsadvokaten her.

LÆS OGSÅ: FBI tippede Københavns Politi om danske dopingsælgere

LÆS OGSÅ: Europæiske efterretningstjenester mangler kilder

LÆS OGSÅ: Ny NSA-lækage afslører detaljer om USA's COP15-spionage

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx