Af - 13/05-15 13:56

Forsker: - Studerende presses til at bruge ulovlige 'study drugs'Forsker: - Studerende presses til at bruge ulovlige 'study drugs'

Frygten for ikke at leve op til egne og samfundets karakter-forventninger får flere danske studerende til at eksperimentere med ulovlig og opkvikkende medicin.

storybild

(Billede: Polfoto/Arkiv)

I USA siger én ud af seks college-studerende i en ny undersøgelse, at de tager ADHD-medicin - såkaldte 'study drugs' - i jagten på høje karakterer. Medicinen, et amfetamin-lignende stof, øger koncentrationen og gør, at man kan holde sig vågen længere.

LÆS OGSÅ : Rasmus tager 'study drugs': En pille klarer nemt 12 timers arbejde

Danske studerendes brug af 'study drugs' er ikke så udbredt som i USA, men antropolog og forsker ved Institut for Farmaci på Københavns Universitet Margit Anne Petersen ser også tendensen herhjemme:

- De studerende mærker også herhjemme presset for, at man skal blive færdig tidligere og klare sig bedre. Studerende bliver mere perfektionistiske og ambitiøse, og det er ikke længere nok 'bare' at få 12. I dag skal man også opbygge et CV samtidig med studierne, og det pres er jo med til at skabe rammerne for, hvorfor man eksempelvis vil tage study drugs, siger forskeren, som har skrevet en ph.d.-afhandling om emnet, der i dag omtales i Magisterbladet.

Læger advarer: Større dødsrisiko for piger med ADHD
Læger advarer: Større dødsrisiko for piger med ADHD

Caroline har ADHD: - Rent held, at jeg er i live i dag
Caroline har ADHD: - Rent held, at jeg er i live i dag

En dansk undersøgelse fra 2010 blandt 2.000 studerende fra landets videregående uddannelser viste, at knap to procent havde taget receptpligtig eller ulovlig medicin for at klare sig bedre på studiet.

- Vi kender ikke til nye tal fra Danmark, og derfor kan jeg kun gætte på det, men jeg vil tro, at antallet ligger et par procent højere i dag, siger Margit Anne Petersen.

Ifølge Statens Serum Institut er mængden af solgt ADHD-medicin mellem 2004 og 2013 steget fra omkring 1 til 16 millioner enheder. Antallet af ADHD-diagnoser er ligeledes steget, og i 2012 havde 38.000 danskere papir på lidelsen.

Stor afhængighed
Mads Uffe Pedersen, professor på Center for Rusmiddelforskning ved Aarhus Universitet, hæfter sig ved faren ved 'study drugs':

- Denne type stoffer skal man altid passe på med, da de er forbundet med et stort afhængighedspotentiale, siger han og bakkes op af professor på Institut for Psykologi på Københavns Universitet, Jesper Mogensen​:

- Har man anlæg for psykose, vil ADHD-medicin kunne skubbe dig i den retning. Og bruger du dem generelt til at holde dig vågen i længere tid, kan det også medføre en række andre skadevirkninger.

Mødre på nikotin-præparater føder oftere ADHD-børn
Mødre på nikotin-præparater føder oftere ADHD-børn

Nyt forskningsprojekt: Skydning hjælper ADHD-børn
Nyt forskningsprojekt: Skydning hjælper ADHD-børn

Hos Dansk MisbrugsBehandling oplever de hvert år omkring ti personer, der ringer ind med spørgsmål vedrørende ADHD-medicin:

- Det er enten dem selv eller pårørende, der vil vide om, stofferne er afhængighedsskabende eller farlige, siger administrator Peter Hansen til metroxpress.


Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kendt tv-vært skal giftes: 'Hun sagde...
bt.dk
23-årige Hans-Christian er...
bt.dk
Formel 1 i Danmark: Nu lever drømmen...
bt.dk
Billede af kronprins Frederik vækker...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx