Af - 03/01-14 10:57; Opdateret: 03/01-14 12:03

Antallet af fodboldbøller styrtdykkede i sidste sæsonAntallet af fodboldbøller styrtdykkede i sidste sæson

Fodboldfans har tilsyneladende aldrig i moderne tid været så artige som i sidste sæson.

storybild

I efterårssæsonen kom det til uroligheder i forbindelse med en kamp mellem FCK og Brøndby. Men i sæsonen 2012/13 var der historisk få anholdelser før, under og efter kampene i den danske Superliga. (Billede: Polfoto/Lars Poulsen/arkiv)

Antallet er anholdelser i forbindelse med Superligakampe er i frit fald. I sidste sæson, 2012/2013, var der således blot 159 anholdelser og frihedsberøvelser i forbindelse med kampene i landets bedste fodboldrække.

Det svarer til, at mindre end én person i gennemsnit er blevet anholdt per kamp, og det er det laveste tal i moderne dansk fodboldhistorie.

Fodboldfans: Hold fingrene fra vores skridt
Fodboldfans: Hold fingrene fra vores skridt

Det viser tal, Rigspolitiet har udleveret til metroxpress. Tallene dækker over, at der i den seneste sæson blev anholdt færre fans både før, under og efter kampene, samt både på eller ved stadion og andre steder.

Over fire gange værre for fire år siden
I sæsonen 2008/09 var der hele 714 anholdelser og frihedsberøvelser - det svarer til, at 3,6 personer i gennemsnit blev anholdt i forbindelse med hver kamp.

Det er dog ikke sådan, at der slet ikke er nogen ballademagere tilbage i den danske fanskare, selv om de efterhånden er en forsvindende lille gruppe, at dømme ud fra statistikken. I efterårssæsonen kom det således flere gange til uroligheder - blandt andet i forbindelse med en kamp mellem Brøndby og FCK og en kamp i Europa League i Esbjerg.

130 fodboldfans gik amok i Esbjerg
130 fodboldfans gik amok i Esbjerg

Ved kampen mellem Brøndby og FCK, hvor førstnævnte var på hjemmebane, blev der foretaget hele 484 anholdelser, og alene på den baggrund står det klart, at næste års statistik vil blive væsentligt dårligere end for den seneste sæson.

Politichef: Vanvittigt at angribe betjente med sten
Politichef: Vanvittigt at angribe betjente med sten

Det meget lave antal anholdelser skal ses i forbindelse med, at politiet de senere år har anlagt over en ny stil over for de danske fodboldfans med såkaldte dialogbetjente, der er mindre konfronterende over for fodboldtilskuerne.

Politiets nye stil virker
Det har ifølge både forskere, politikere og politiet selv medført, at de fans, der har potentiale til at blive aggressive, i højere grad holder sig i ro.

Men i forbindelse med efterårskampen mellem Danmarks to store hovedstadsklubber forhindrede det altså ikke en gruppe fans i at gå amok og kaste sten efter politiet, og det fik Vestegnens Politiforening til at kræve, at dialog-konceptet bliver droppet i forbindelse med kampe mellem netop de to klubber.

Politiformand: 'Fans' er rabiate og uden hæmninger
Politiformand: 'Fans' er rabiate og uden hæmninger

- Det virker, og det virker fint. Bare ikke på alle. Det må vi konstatere. Når det handler om mødet mellem Brøndby og FCK kommer dialogen til kort. De er rabiate og uden hæmninger. Det er afstumpet hooliganisme, og de første, de angriber eller kaster sten på, er de dialog-betjente, som ellers møder med åbne arme og i dialoghøjde. Det kan vi ikke længere forsvare, mente foreningens formand Jørgen Jensen på det tidspunkt.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kvinde fik 60.000 kroner for at stige...
bt.dk
Facebookvideo skulle ramme...
bt.dk
Hvad skete der? Wozniacki uddelte æg...
bt.dk
Britiske ransagning indledt hos...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx