20/08-15 21:37

Danske soldater og tolke i Irak: Havde alt for lidt at laveDanske soldater og tolke i Irak: Havde alt for lidt at lave

Mange har de danske tolke og militærinstruktører i Irak har ikke haft nok at lave.

storybild

(Billede: Polfoto)

Der har været så langt mellem de irakiske soldater på Al Asad-træningsbase i Irak, at tolke og militærinstruktører blandt de 130 udsendte danske soldater ikke har haft nok at lave, skriver Politiken.

Det har blandt andet ført til ekstraordinær orlov for danskerne på Hold 1 i Irak. De danske trænere har også i perioder på eget initiativ forsøgt at overtale irakiske soldater på den store base til at deltage i et kortvarigt kursus.

Politiken har talt med fem kilder i forsvaret, der enten har været i Irak eller har forbindelse til soldaterne i landet. Ingen af dem ønsker at stå frem med navn. Men ifølge en af kilderne tog danskerne på et tidspunkt i foråret sagen i egen hånd og opsøgte en gruppe soldater fra det irakiske luftvåben. De aftalte et træningsforløb i betjening af dysekanoner, der normalt ikke har meget med et flyvevåben at gøre, skriver Politiken.

Enhedslisten revser tolkeaftale efter nyt afslag
Enhedslisten revser tolkeaftale efter nyt afslag

I det politiske mandat for deltagelsen i Irakkrigen er der ikke opgivet tal for, hvor mange irakiske soldater, danskerne forventes at træne. Ifølge forsvarets egne oplysninger, kan danskerne uddanne op til 400 soldater af gangen.

Det er langtfra tilfældet; ifølge en artikel på Forsvaret.dk har i gennemsnit mellem 50 og 80 irakiske soldater af gangen deltaget i træningen. Tallene svarer til en kapacitetsudnyttelse på mellem 10 og 20 procent.

Oberst Jens Lønborg, leder af operationsafdelingen i Værnsfælles Forsvarskommando bekræfter, at der er store udsving i antallet af irakiske soldater i de danske træningsprogrammer.

- Vi vidste fra starten, at irakerne skulle uddannes, mens de også er i kamp, så det her afhænger af, hvor mange soldater de kan trække ud af kampene, siger Jens Lønborg. Danskerne venter i øjeblikket på en irakisk brigade.

Regeringen har lagt op til, at partierne bag Irakkrigen i løbet af de næste to uger skal beslutte om, og hvordan den danske krigsindsats skal fortsætte. Der er bredt flertal for fortsat krig, men mens det står klart, at de danske F16-fly vil få brug for en pause på grund af slitage og mangel på mekanikere, så har flere ordførere peget på muligheden for at opgradere uddannelsesindsatsen.

Forsvarsminister er parat til at kigge på tolkeaftale
Forsvarsminister er parat til at kigge på tolkeaftale

Nu vækker de nye oplysning om manglende udnyttelse af den eksisterende indsats undren hos forligspartier på begge sider af Folketingssalen. Forligskredsen mødes fredag for at starte diskussionen om en fremtidige danske indsats.

- Det er selvfølgelig lidt mærkeligt, siger Socialdemokraternes forsvarsordfører, Henrik Dam Kristensen, til Politiken.

Venstres forsvarsordfører, Peter Juel Jensen, peger på, at krigen har udviklet sig, siden de første danske soldater blev sendt til Irak.

- Så det kan godt være, at vi har for mange dernede i forhold til, hvad vi havde regnet med i starten. Men jeg tror også, at de ting kommer til at ændre sig, siger han til Politiken.

Det har ikke været muligt for Politiken at få en kommentar fra forsvarsministeren.

LÆS OGSÅ: Forsvarsministeriet: Søren Gade skal ikke afhøres i retten

LÆS OGSÅ: Forsvaret: Dokumenter om krigsfanger er blevet væk

LÆS OGSÅ: Forsvaret undersøger soldaters trofæbilleder

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx