Af - 07/04-14 07:54

Staten svigter i jagten på praktikpladserStaten svigter i jagten på praktikpladser

Statslige myndigheder hari mere end 40 procent af tilfældene ikke levet op til deres forpligtigelser i forhold til at sikre praktikpladser

storybild

Manglen på praktikpladser har flere gange ført til demonstrationer. Her i 2009. (Billede: Polfoto)

Der er ikke meget hjælp at hente hos staten for de mange tusinde unge på en erhvervsuddannelse, der mangler en praktikplads for at kunne gøre deres uddannelse færdig. I mere end 41 procent af de relevante tilfælde har statslige myndigheder ikke levet op til det såkaldte 'følg eller forklar'-princip, som forpligter myndighederne til at give en god forklaring, hvis de ikke har stillet krav om praktikpladser hos virksomhederne i forbindelse med store byggerier eller andre ordrer.

- Det er et alt, alt, alt for højt tal. Og det er uacceptabelt, siger SF's erhvervsordfører Lisbeth Bech Poulsen.

Hårde odds for Danmarks unge
Hårde odds for Danmarks unge

Det er netop Lisbeth Bech Poulsen, der har stillet spørgsmål til erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen om en status for forpligtelsen, som blev besluttet i finanslovsaftalen mellem den daværende regering og Enhedslisten, og som trådte i kraft den 6. februar 2013. Ifølge svaret fra ministeren har en statslig myndighed hverken stillet krav om praktikplads eller forklaret, hvorfor det ikke er sket, i 44 ud af 107 tilfælde.

Det går ud over de studerende, fortæller lektor Peter Koudahl fra Aalborg Universitet:

- Sørger de offentlige myndigheder ikke for at skaffe praktikpladser, kommer pladserne selvfølgelig til at mangle. Så de offentlige arbejdsgivere bør gå forrest, siger han.

Kandidat bygger praktikpladser på Rådhuspladsen
Kandidat bygger praktikpladser på Rådhuspladsen

Erhvervs- og Vækstministeriet henviser til ministerens svar til Folketinget. Her skriver Henrik Sass Larsen, at ”der må forventes en vis indkøringsperiode i forbindelse med, at princippet udrulles i de statslige institutioner.”

Lisbeth Bech Poulsen vil nu høre ministeren, hvordan man vil understrege over for myndighederne, at de skal blive bedre til at overholde forpligtelserne.

Vil du have en praktikplads? Se her hvor du skal bo
Vil du have en praktikplads? Se her hvor du skal bo

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Legendarisk dansk band: Ulovlig trick...
bt.dk
Dansk stjernerytter efter sit...
bt.dk
Kendt amerikansk skuespillerinde...
bt.dk
DR har delt X Factor-seernes data med...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx