Af - 07/11-16 04:00; Opdateret: 07/11-16 09:21

Femdobling af kvinder som får fjernet raske brysterFemdobling af kvinder som får fjernet raske bryster

189 kvinder fik i 2015 fjernet begge bryster for at undgå brystkræft. Det er en femdobling på fem år, viser tal fra Sundhedsdata-styrelsen.

storybild

Angelina Jolie har tidligere fået fjernet sine bryster som et forebyggende indgreb. (Billede: Scanpix)

Antallet af danske kvinder, som ønsker at få fjernet begge bryster for at undgå brystkræft, er mere end femdoblet på fem år. Det viser tal fra Sundhedsdatastyrelsen, ifølge hvilke 34 kvinder fik fjernet begge bryster i 2011, mens 189 fik det i 2015.

Baggrunden for stigningen er ifølge overlæge Anders B. Bojesen, klinisk Genetisk Afdeling Aarhus Universitetshospital, at flere kvinder er begyndt at tage imod tibuddet, hvis en gentest afslører fejl i et af to gener BRCA1 og BRCA 2, som øger risikoen for brystkræft med 50 til 80 procent.

- Det er en udvikling, som vil stige yderligere. Vores anbefalinger er, at disse kvinder går til årlig kontrol i håb om at opdage kræften tidligt. At få fjernet brysterne er kun et tilbud, men altså et tilbud, som flere og flere tager imod i et forsøg på at mindske deres risiko, forklarer han.

Opdag brystkræft i tide: Det skal du se efter
Opdag brystkræft i tide: Det skal du se efter

Omkring et par tusinde danske kvinder vurderes at have fejl i BRCA-genet, som er det gen, der fik skuespilleren Angelina Jolie til i 2013 at få fjernet sine bryster for at forebygge kræft.

Men at så mange flere danske kvinder ønsker operation, er uden sammenhæng med Angelina Jolie, ifølge Bojesen, som har talt med sine patienter om Jolie.

- De fleste kender ikke hendes historie og er primært optaget af dilemmaet mellem en markant risikoreduktion fra de 50- 80 ned til omkring 5-10 procent over for det at være rask, men alligevel miste begge bryster.

Og at det kan være et voldsomt dilemma bekræfter professor i brystkræft Peer
Christiansen, Aarhus Universitet:

- Selv om kvinder tilbydes rekonstruktion af brysterne, skal man jo huske, at det ikke er rigtige bryster, de får, for selv om vi er blevet meget dygtigere, er det jo kun attrapper.


Sundhedsvæsenet kan levere flere og flere genetiske oplysninger til gavn for borgerne. Men det indebærer også dilemmaer og alvorlige beslutninger. Det er altid op til de enkelte kvinder selv at træffe valget, og lægerne sikrer, det sker på oplyst grundlag.

Jens Stenbæk (V). Næstformand i Danske Regioner.

»Det er en frygtelig beslutning at få fjernet raske bryster«

Rikke Stengaard var 37 år, da hun i 2013 blev klar over, at hun pludselig stod foran en beslutning om at få fjernet begge sine sunde og raske bryster.

Anne Gadegaard afslører: Jeg går aldrig med BH
Anne Gadegaard afslører: Jeg går aldrig med BH

- Min mor, søster og jeg havde fået en genetisk test efter meget kræft i familien. Den viste, at vi alle tre har fejl i BRCA- genet,« fortæller hun og fortsætter:

- At få beskeden var lidt som allerede at være syg. Jeg vidste med det samme, at jeg ville have fjernet mine bryster og gøre alt, jeg kunne, for at undgå kræft.

Men inden Rikke nåede at få brysterne fjernet, ville uheldet, at hun fik brystkræft.

- Efter derfor at have været igennem kræftbehandling, kemoterapi og al den angst, der følger med, vil jeg opfordre alle med de her genfejl til at få fjernet deres bryster.
Selv om jeg har stor respekt for de kvinder, der ikke vil, for det er en frygtelig beslutning, og det er en operation, som man ikke skal bagatellisere.

Kvinde deler brystfoto på Facebook, der kan redde dit liv
Kvinde deler brystfoto på Facebook, der kan redde dit liv

At tallet for kvinder, som får fjernet brysterne, er femdoblet i løbet af de sidst fem år, kommer ikke bag på Rikke:

- Nogle i mine omgivelser syntes dengang, at det var en alt for drastisk beslutning at få fjernet sunde bryster, men den holdning har ændret sig i takt med et større fokus på gevinsterne, siger hun.

LÆS OGSÅ: - Jeg savner ikke mine bryster

LÆS OGSÅ: TV: Denne overraskende bryst-video bør alle se

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Sexpiger, afpresning og misbrug af 50...
bt.dk
Det skal stoppes: Røngtenstråler,...
bt.dk
Paradise-deltager: Jeg er til vild sex
bt.dk
En succesfuld københavnsk...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx