Af - 31/03-16 04:00; Opdateret: 31/03-16 05:58

Kræftramte unge deler stærke billeder af deres sygdomKræftramte unge deler stærke billeder af deres sygdom

Danske unge bearbejder deres sygdomme ved at dele sorger og glæder med andre på sociale medier.

Bildstrecke im Grossformat »

Flere og flere kræftramte unge deler deres sygdomme på sociale medier.

Den tendens oplever Kræftens Bekæmpelse, der kalder åbenheden for en god ide, der kan hjælpe de unge.

- For den enkelte unge kan det være en måde at acceptere sygdommen på. Det er en mulighed for at vise, at det ikke er det eneste, der definerer dem, og det giver dem chancen for at tage styringen i en situation, hvor der er rigtigt meget, de ikke har kontrol over, siger projektleder for Ung Kræft, Tina Brændgaard Nissen.

En af de unge, der indvier andre i sin sygdom, er 17-årige Christina Malmer. Hun skriver til 4.300 andre om sit liv med knoglekræft.

- Jeg vil gerne ud med mine tanker til andre så de kan se, at et liv med kræft ikke kun er negativt, siger hun.

Makeup-artist er død af kræft: Troede hun var gravid
Makeup-artist er død af kræft: Troede hun var gravid

Tiendeklasseeleven fortæller, at hun på Facebook kan kommunikere til mange på én gang, så hun ikke skal snakke om sin sygdom, når hun er sammen med venner og familie.

- Folk spørger altid til sygdommen som det første. Det bliver man virkelig træt af. Jeg vil jo gerne bare være mig selv og leve livet.

Lettere at tale om sygdom og død
Ifølge Preben Engelbrekt, direktør i Børn, Unge & Sorg, gør distancen mellem brugerne på sociale medier det paradoksalt nok lettere at tale om de nære tanker og følelser.

- Mange pårørende er bange for at gøre den syge ked af det, når man er ansigt til ansigt, og derfor holder de deres tilkendegivelser tilbage. Men de sociale medier er med til at give et sprog og en åbenhed, når det handler om sygdom og død, siger han.

Flere kræftpatienter kommer i behandling til tiden
Flere kræftpatienter kommer i behandling til tiden

Deling af private billeder og oplevelser skal dog gøres med omtanke, lyder det fra psykolog og sorgforsker Mai-Britt Guldin.

- Der er god grund til at tale med de unge om det opleves som en støtte at dele meget personlige detaljer på sociale medier. De skal især være opmærksom på, om det også kan virke stressende, når de skal tackle svære ting og kan få anderledes respons fra andre end de regnede med, siger Mai-Britt Guldin og fortæller, at de sociale medier også kan være en god støtte for de unge.

- Tidligere indhentede man støtte i lokalmiljøet og i personlige netværk, men her er de sociale medier effektive, fordi man når ud til flere, og det kan hjælpe til at modtage støtte fra en bredere kreds, hvilket kan opleves som en god hjælp for personen, siger hun.

Det største chok i mit liv
24-årige Camilla Bedsted skriver også om sit liv med kræft. For hende er det lettere at fortælle om det på sociale medier.

- Jeg kunne skrive nogle af de ting, jeg ikke kunne sige højt, siger hun om begyndelsen på sin blog, som hun påbegyndte for et år siden.

- Kære alle. Jeg fik i går det største chok i hele mit liv, da en læge fortalte mig at jeg har fået brystkræft. Det var som om, at hele min verden brød sammen.

Sådan indledte Camilla Bested en modig statusopdatering på Facebook kort efter, hun i februar sidste år fik konstateret kræft.

Privatfoto

- Jeg ville gerne give folk en mulighed for at følge med i, hvordan jeg havde det, og så tænkte jeg også, at det kunne være en hjælp til andre, der gennemgik eller skulle gennemgå nogle af de samme ting.

Men Camilla Bested oplevede også, at det var en hjælp til hende selv at sætte ord og billeder på sin sygdom.

- Det har været godt for mig psykisk, fordi jeg har kunnet skrive nogle af de ting ned, der har været svært for mig at sige højt, og det har hjulpet mig. Min kæreste har nogle gange sagt til mig, at han ikke anede, jeg havde de tanker, når han læste, hvad jeg havde skrevet.

Læger opererer hjernesvulst med ny hjælp fra 3D-briller
Læger opererer hjernesvulst med ny hjælp fra 3D-briller

Camilla har også fulgt andre unge kræftpatienter på de sociale medier og været med i grupper på Facebook, og det synes hun har været en stor hjælp.

- Hvis der var noget, der undrede mig eller gjorde mig bange, da jeg var syg, kunne jeg spørge andre, om de havde oplevet det samme, og dermed få en idé om, hvorvidt det var normalt eller ej.

Camilla er i dag blevet erklæret kræftfri, men hun opdaterer stadig sin blog og sin instagram. Du kan følge med på hendes blog her.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Gus Hansen stævnede Rasmus Nøhr for...
bt.dk
Joachim B. Olsen stiller...
bt.dk
Lynfyret i Superliga-klub - nu har...
bt.dk
Red Arrows-fly meldes styrtet til...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx