Af Ritzau - 14/12-16 04:30

Løkke vil have Irak til at tage 87 irakere hjemLøkke vil have Irak til at tage 87 irakere hjem

Selv om Danmark bidrager med bistandsmillioner og soldater, afviser Irak fortsat at tage imod tvangshjemsendte.

storybild

Statsminister Lars Løkke Rasmussen besøger Iraks præmier minister Abadi i Bagdad den 10. december 2016. Her er Løkke på vej i helikopteren i Bagdad, der skal bringe ham til Abadi. (Foto: Olafur Steinar Gestsson/Scanpix 2016) (Billede: Scanpix/Olafur Steinar Gestsson)

Lige nu opholder 87 irakere sig i Danmark, selv om de ikke har et lovligt grundlag for det.

Dem vil statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) have Irak til at tage tilbage. Det må være rimeligt set i lyset af det bidrag Danmark yder til Irak, mener Lars Løkke Rasmussen, der de seneste måneder selv er gået ind i sagen.

- Jeg har gjort det meget, meget klar for den irakiske premierminister, at alting kommer med en pris, og der skal være balance i tingene, siger Lars Løkke Rasmussen.

Han henviser dermed til, at Danmark både hjælper Irak med millioner af bistandskroner og soldater, der træner landets hær.

- Danmark er, hvad han også anerkender, en nation, som yder et ekstraordinært stort bidrag til at sikre Iraks fremtid.

- Derfor har vi selvfølgelig også en legitim forventning om, at Irak tager imod deres egne borgere, som befinder sig i Danmark på et ikke-legalt grundlag, siger Lars Løkke Rasmussen.

Han besøgte lørdag Iraks premierminister Haider al-Abadi i Bagdad og offentliggjorde samtidig at Danmark afsætter yderligere 50 millioner kroner til humanitær hjælp i Irak.

Det var det andet møde mellem de to på tre måneder, hvor Løkke tog sagen op.

Det er politiet, der står for arbejdet med at hjemsende afviste asylansøgere.

Det letteste er, hvis de danske myndigheder kan overbevise de pågældende om frivilligt at vende hjem.

Men nogle modsætter sig hjemrejsen og forlader ikke Danmark inden for den fastsatte frist. Så kan politiet hjemsende med brug af tvang.

Hjemsendelse kræver imidlertid en aftale med det pågældende land, og der er fortsat begrænsede muligheder for at sende personer til Irak. Men det vil den danske statsminister have ændret.

- Jeg har en udmærket dialog med den irakiske premierminister, som jeg tog hul på, da jeg mødtes med ham i september i New York. Det fulgte jeg op på i Bagdad. Og der bliver også gjort fremskridt, siger Løkke.

Han fremhæver, at Danmark sammen med flere andre europæiske lande nu er gået sammen for at lægge mere pres på blandt andre Irak for at få åbnet for hjemsendelserne.

- Det fokusområde, vi i første omgang har udpeget, er folk, der er dømt. Folk, der har begået en kriminel gerning i Danmark eller et andet europæisk land.

- Der har vi en forventning om, at irakerne bistår os med at få dem sendt hjem igen. Og jeg synes ikke, jeg taler for helt døve øre, siger Lars Løkke Rasmussen.

Han vil dog ikke give et bud på, hvornår Irak vil åbne for hjemsendelser.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Mascha om forholdet til sin nye...
bt.dk
Christiania lukker Pusher Street: 'Vi...
bt.dk
Skiltet gør mig skør: Kommunen taler...
bt.dk
Skuespiller delte billede efter...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx