Af Ritzau - 06/12-16 14:42; Opdateret: 06/12-16 16:56

EL: Aftale om Europol giver både i pose og sækEL: Aftale om Europol giver både i pose og sæk

Danmark ventes at få tilbudt Europol-aftale med søgeadgang gennem en forbindelsesofficer.

storybild

En kommende særaftale om Europol vil give Danmark den fulde adgang til de oplysninger, som der er behov for i bekæmpelsen af grænseoverskridende kriminalitet, siger Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper. (Billede: Scanpix/Ólafur Steinar Gestsson)

Enhedslisten er godt tilfreds med den Europol-aftale, som Danmark ser ud til at få tilbudt af EU-Kommissionen.

Ifølge Ritzaus oplysninger har kommissionen foreslået en aftale om det europæiske politisamarbejde, der er en udvidet version af den aftale, Norge har.

Dansk politi får stadig mulighed for at søge i Europols databaser. Men det bliver ikke direkte som i dag, da det skal gå telefonisk igennem en dansk forbindelsesofficer, som formentlig får plads i Haag.

Og dermed får Danmark i pose og i sæk, mener Enhedslisten.

- Vi får den fulde adgang i forhold til de oplysninger, som der er behov for, for at kunne bekæmpe grænseoverskridende kriminalitet.

- Og vi bevarer mellemstatsligheden, det var det, vi stemte om sidste år. Befolkningen ønsker ikke mere magt til EU, og det er det, vi har bevaret. Så vi er tilfredse, siger EU-ordfører Søren Søndergaard (EL).

Det er et år siden, at de danske vælgere stemte om at afskaffe det danske retsforbehold og erstatte det med en såkaldt tilvalgsordning.

53,5 procent af vælgerne stemte nej. Og siden har regeringen forhandlet med EU om, hvilket forhold dansk politi så skal have til det europæiske politisamarbejde.

Alene i 2014 foretog dansk politi 72.000 søgninger i Europols informationssystem EIS - svarende til næsten 200 om dagen.

Partilederne er torsdag indkaldt til møde med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) om netop Europol.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

16-årig kastede ét stykke fyrværkeri:...
bt.dk
Nadia Shilas advokat om dommen: Vi er...
bt.dk
Kvinde død efter fald fra vindue
bt.dk
Per undrer sig: Mor har været død i 9...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx